Петък, 19 Юли 2024
            
Общество Павликени

Подписан е договор за финансиране на проекта за реконструкция и модернизация на водоснабдителната система на с. Недан

  24.06.2024 13:53
Подписан е договор за финансиране на проекта за реконструкция и модернизация на водоснабдителната система на с. Недан

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов подписа в Министерството на регионалното развитие с министър Виолета Коритарова – Касабова споразумение за финансиране на проекта за реконструкция и модернизация на водоснабдителната система на с. Недан.

Проектът третира постепенна подмяна и реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа І етап в с. Недан с дължина около 10,21 км. По него ще бъде изпълнен І етап, в който са включени тласкател, главни клонове 1 и 2, както и клонове 1, 2 и 2а.

Размерът на отпуснатата сума е 4 982 000 лева. Тя е осигурена от държавния бюджет чрез Инвестиционната програма за общински обекти. Първата част от 1 057 994,00 лв. ще бъде преведена на Община Павликени през настоящата година, а остатъкът - в следващата.

Водоснабдителната мрежа на с. Недан е изградена през 1951 г. и 1970 г. Общата й дължина е около 22,5 км. Водоснабдителната система е амортизирана, с изминал експлоатационен срок. Това дава предпоставки за създаване на условия за по-високи технически загуби и тежки аварии, както и смущения във водоснабдяването. Мрежата е изпълнена от азбестоциментови тръби с отдавна изтекъл експлоатационен период и показват лоши технически качества. Тези фактори са причина за честите аварии и високия процент на загубите на вода във вътрешната водопроводна мрежа, като загубата на вода е над 75 %.

Дебитът на водоизточника е намалял и е въведен воден режим. Всеки ремонт е свързан с допълнителна загуба на питейна вода, което допълнително задълбочава проблема с недостиг на водата.


Ключови думи
Недан
Последни
Седмицата
Анкета