Петък, 19 Юли 2024
            
Общество Павликени

Кметът на Павликени настоява държавата да предприеме мерки за решаването на проблема с безводието в общината

  18.06.2024 10:18
Кметът на Павликени настоява държавата да предприеме мерки за решаването на проблема с безводието в общината

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов се обръща с писмо към министър-председателя на Република България с настояване да се предприемат действия за справяне с дългогодишна криза с водоснабдяването на населените места в община Павликени. Инж. Манолов сигнализира изпълнителната власт, че ситуацията с водоснабдяването на населението в община Павликени е катастрофална и се влошава с всеки изминал ден поради дългогодишното отлагане да се намери устойчиво решение:

„В резултат на продължителното безводие водоносните пластове, от които се захранват водопреносните системи, са засегнати от режим на водоподаване и/или сезонен недостиг на питейна вода землища с площ от 432 кв.км., което представлява 69,5% от цялата територия на общината.

След консултации с ВиК оператора „ВиК Йовковци“ стигнахме до извода, че единственото и безалтернативно решение, което ще даде реален ефект в кратък срок, е незабавно да се започне подаването на вода по напоителните канали на „Напоителни системи“ ЕАД, преминаващи през територията на община Павликени.

Двата основни напоителни канала, а именно „Главен ляв Никюпски“ и „Главен ляв Баташки“, захранват дренажните полета, от които се черпи вода за селата Лесичери, Караисен, Батак и частично Сломер. Установено е достоверно, че когато по каналите тече вода, дебитът на водоизточниците се възстановява и налягането във водопроводната мрежата се нормализира.

Със съжаление констатирам, че основният проблем всъщност е между институциите. ВиК „Йовковци“ ООД – Велико Търново е подало съответните заявления и е готово да заплати на „Напоителни системи“ ЕАД – кл. Среден Дунав, за да започне подаването на вода по каналите. За съжаление „Напоителни системи“ ЕАД отказват да отпуснат исканите водни обеми без решение от страна на вишестоящите държавни органи. В същото време вода се подава до ВЕЦ-овете. Удивителното в случая е, че водата от яз.“Ал.Стамболийски“ се излива и изтича по речните корита, а в съседство няколко хиляди жители изпитват остра нужда от питейна вода и вода за напояване.

Община Павликени по своите хидроложки характеристики е бедна на водни ресурси.

Очаквам от държавните органи съдействие и предприемане на срочни мерки.

Копие от писмото е изпратено до МОСВ, МЕ, МЗХ, областния управител и ВиК „ЙОВКОВЦИ“ ООД.“, информира инж. Манолов.


Ключови думи
инж. Емануил Манолов безводие Павликени
Последни
Седмицата
Анкета