Петък, 19 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховчанин изгоря с 3000 лева от измамна схема с криптовалута в Интернет

  17.06.2024 15:18
Горнооряховчанин изгоря с 3000 лева от измамна схема с криптовалута в Интернет

Отговаряйки на обява в една от горнооряховските групи във Фейсбук мъж се забърква в измамническа схема, която малко по малко му измъква над 3000 лева. Перфектната измама, нарича самият той преживяното и го разказва с надежда, че ще предпази други, изкушени от инвестиции с голяма доходност. Измамниците се усъвършенстват, придобиват все по-професионален вид и могат да подведат не само наивници, но и здравомислещи хора. Внимавайте, придупреждава жертвата на виртуалната измама.

В историята ще го наречем Димитър. Спестяваме името заради неудобството, което изпитва от близките си. Но иначе е млад пенсионер, добре образован, интересуващ се от новите технологии.

Преди няколко седмици във фейсбук групата „Обяви за Горна Оряховица” се появило съобщение „Търся притежатели на карта Revolut за съвместен бизнес с висока доходност”. Димитър разгледал профила на рекламодателя. На пръв поглед обявата била пусната от симпатична млада дама от Русе. Първата сигнална лампичка светнала, защото дамата говорела за себе си в мъжки род. „Но не му отдадох голямо значение, можеше да е правописна грешка, пък и знаеш ли ги вече хората за какви се имат”, обяснява Димитър.

Тя (той) го насочила към платформа в Telegram, носеща името „Глобална гаранция ASTRO fx 100% биткойн инвестиция и платформа за търговия”.

Там се свързал с мениджърката, като му предоставила оферта. Най-общо казано инвестираш някаква сума и получаваш 15-кратно увеличена сума като печалба. Имало няколко възможности, новоизлюпеният инвеститор избрал да започне с най-ниската сума. Срещу депозита му от 50 евро трябвало да получи 750.

„Дамата ми изпрати линк и започнахме. Аз й изпращах екранна снимка какво виждам, а тя ми пращаше същата с червена стрелка за следващата стъпка. Този процес продължи 2-3 часа, докато премина всички регистрации и да инвестирам парите. Възхищавах се на нейното спокойствие, професионализъм и търпение, защото не винаги разбирах какво да направя. За пръв път се занимавах с такава материя! Към обяд всичко беше готово и дамата ми каза да се обадя след 6 часа, за да си получа печалбата”, разказва Димитър.

Вечерта имал ангажимент и се свързал късно, около 22 часа. Дамата търпеливо го чакала с нова оферта:

„Големи поздравления, поради увеличението на цената на биткойн, вие сте късметлия, ние увеличихме приходите ви до $2000 обща печалба”.

Трябвало обаче да депозира 25% комисионна преди да насочат печалбата към неговия IBAN.

Исканите 1000 лв. не спрели мъжа и той се съгласил. Но тъй като станало късно, се разбрали да се обади сутринта към 10 часа, за да изтеглят цялата печалба.

На сутринта мениджърката го потърсила още в 8 часа с новината:

„Здравей инвеститоре, поради 25% комисионна, която депозирахте снощи, печалбата ви също се увеличи до $5000”.

Инвеститорът буквално бил изстрелян в облаците. „10 000 лева! Това е цяло състояние! Вече разпределях мислено голямата печалба между децата и внуците си и правех сметки колко ще реинвестирам”, признава Димитър.

Но и сега получаването на печалбата не било толкова лесно. За да може да я изтегли, трябвало да закупи KYC код. И този код ще му струва 1100 евро.

Тази новина го смутила. Но все пак решил, че продължава. Нали ще му останат чисти 8000 лева печалба. Само че нямал толкова пари и помолил за два-три дни отсрочка. Отговорът бил, че трябва да преведе парите до вечерта. „Вече сме започнали процеса на теглене и трябва да го завършим в рамките на 24 часа”, обяснили му брокерите.

„До обяд събрах парите и ги изпратих. Тъй като вече бяха започнали да ме гризат съмнения, дамата ми изпрати линк. Отвори се страница, която представляваше таблица с различни видове криптовалута. Срещу всеки от тях имаше червени и сини цифри, които непрекъснато се променяха. Най-отгоре - сумата на моята печалба. А по-встрани моят имейл. Вместо името ми имаше произволни букви, но без съмнение - това наистина беше моята печалба”, продължава историята си Димитър.

И докато пак започнал да разпределя мислено печалбата си, дошло съобщение, че трябва сумата да се конвертира. И обмяната ще му струва 450 евро.

„450 евро!? Та това е месечната ми пенсия! Защо е толкова скъпо това конвертиране?”, избухнал пишман инвеститорът.

Може би щял да продължи, но проблемът бил, че няма повече пари. „Трябваше да взема от неприкосновения си запас, който не биваше да бутам при никакви обстоятелства! Какво да направя? Главата ми щеше да се пръсне от мислене. Бях на една крачка от Голямата печалба! Бях решил да играя докрай, за да видя какво ще стане. Но в същото време подсъзнанието ми крещеше, че някои неща никак не ми се връзват. От друга страна щях да загубя всичките пари, които бях инвестирал до тук. А те не бяха никак малко! Какво да правя?!”, блъскал си главата Димитър.

Тогава най-накрая решил да поиска съвет. Обадил се личната си финансова консултантка и тя отсякла: „Не пращай тези пари, за да не останеш и без тях”. „В човешката история няма такъв случай биткойнът да скочи с десет хиляди процента за една нощ. Това е измама!”, категорична била тя.

„Не можех да не й вярвам. Винаги ми е давала добри съвети”, примирил се неуспелият инвеститор. И си задал логичния въпрос защо не е потърсил съвета й преди да се впусне в тази авантюра. „Ами, защото предварително знаех нейния отговор: „Не го прави, ще сбъркаш”. А аз си бях вече решил да рискувам. Нали който не рискува - не печели?!”, обяснява как се е забъркал в тази каша Димитър.

И всичко приключва до тук. Без голямата печалба и на минус 3000 лева.

„Но дори сега едно малко дяволче в главата ми непрекъснато ми нашепва: „Дали пък не сбърках? Бях само на една крачка от Голямата печалба и се отказах на самия финал!”, признава си Димитър. И въпреки неудобството разказва тази история като съвет за всички инвеститори, търсещи бързи печалби.


Ключови думи
измама биткойни Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета