Петък, 19 Юли 2024
            
Други

Гайди, нестинари и здрав рок ще посрещнат гостите на мотосъбора в Кипилово

  17.06.2024 13:48
Гайди, нестинари и здрав рок ще посрещнат гостите на мотосъбора в Кипилово

Магическо място между Котел, Сливен и Елена събира хиляди почитатели на моторите вече осма година. Мотосъборът край Кипилово е един от най-масовите у нас, привличайки 3500-4000 гости. Всяка година правим нещо различно и участниците в събора се увеличават с 10-15% на всяко следващо издание. Стараем се да има за всеки по нещо, а може би сме единственият събор, на който може да дойде цялото семейство, заедно с децата. И тази година ще имаме аниматор за малките, много занимания и подаръци за тях, разказва един от организаторите Иван Тодоров.

Съборът в Кипилово се организира от Мотоклуб „Лястовица 33”, чийто център е в Стара Загора, но има членове от цяла България. Това е единственият клуб, който обединява собственици на мотори с кош. Започнали да организират събор през 2016 г., като има само едно прекъсване по време на ковид кризата и тази година ще е неговото осмо издание.

Локацията не е случайно избрана. Местността Сайганица е магическо място, харесано още от траките. От тук извира едноименната река. Наблизо има останки от светилище, а на километър и половина по-нагоре в Балкана е Кипиловското кале. Казват, че е най-добре запазената в естествен вид крепост от римско време на Балканския полуостров.

Организаторите подготвят програма, в която ще има за всеки по нещо. Освен задължителният за мотосъбор рок, ще има 25 родопски гайди, нестинар, чевермета, кът за етнокухня, където майстори от селото ще правят каракачански баници и местни гозби. Представители на няколко реконструкторски клуба от цялата страна ще покажат сцени от средновековния живот – ще има римски и келтски воини, средновековни рицари. Те ще предложат демонстрации на своето оръжие, ще има уроци по стрелба с лък, въртене на меч, кухня от онова време и т.н.

Тази година съборът започва на 18 юли, но масовото стичане на гости се очаква за следващите два дни. Първата вечер е отредена за млади рок групи, които тепърва набират популярност.

На 19 юли (петък) музикалната програма започва със старозагорската група „Аледан”, а след това забиват ветераните от „Контрол”.

На 20 юли (събота) е задължителната мотообиколка до Котел, където ще се поклонят пред патрона на клуба Георги Сава Раковски.

На връщане ще има стънт шоу на центъра на Кипилово. В лагера ще има много игри с награди - канадска борба, дърпане на въже и др. Вечерта са рицарските демонстрации. Все още се търси групата, която да открие вечерта, но е уточнено участието на „Сигнал”.

Точно в полунощ гайдарите ще изсвирят химна, като част от факлено шоу, в което ще участва по един представител на всеки клуб или организация, участващи в събора.

След това започва ретро партии с двама диджеи, които работят с винилови грамофонни плочи. И купонът продължава, докато има будни.

Входът за трите дни на събора е само 15 лева. Местните жители влизат безплатно. Организаторите обещават също нормални цени за всичко, което ще се предлага в лагера.


Ключови думи
мотосъбор Кипилово
Последни
Седмицата
Анкета