Петък, 19 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

Белодробната болница във Велико Търново организира Седмица на отворените врати

  16.06.2024 09:10
Белодробната болница във Велико Търново организира Седмица на отворените врати

Седмица на отворените врати организира Специализирана белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Кампанията е в периода от 17 до 21 юни и е посветена на превенцията и борбата с туберкулозата, като се провежда в партньорство с РЗИ – Велико Търново.

През седмицата ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица. Пациентите могат да се възползват от дейностите в дните на акцията от 9:00 до 12:00 ч. без предварително записване.

По данни на здравното министерство заболеваемостта от туберкулоза в България за 2023 г. е 13,5 на 100 000 души население, като регистрираните с диагнозата лица са 881. За сравнение, през 2022 г. техният брой е 792, като се запазва тенденцията броят на мъжете да е по-голям от този на жените.

С дейностите, заложени в Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021 – 2025 г., се цели намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната. Навременното откриване и правилната диагноза на болестта са сред предизвикателствата пред здравния сектор. Туберкулозата е лечимо заболяване, ако своевременно е открито и лекувано съобразно международните стандарти, напомнят от РЗИ.


Ключови думи
Белодробна болница
Последни
Седмицата
Анкета