Петък, 25 Oct 2024
            
Лясковец Общество

На фестивал в Мерданя ще възпеят хайдутите

  15.06.2024 07:16
На фестивал в Мерданя ще възпеят хайдутите

Лясковското село Мерданя кани на XII фестивал „Хайдушка песен”. Фестивалът ще се проведе днес с начален час 10 ч., а участниците ще поднесат богата фолклорна програма. Те и гостите на събитието ще бъдат поздравени от кмета на община Лясковец Васил Христов и от кмета на Мерданя Ваньо Ганев.

Специални гости на събитието ще бъдат народната певица Владислава, трио „Родопски каба гайди“, ДЮФА „Търновче“ от Велико Търново, изпълнители от Националното училище по флоклор „Филип Кутев" в Котел, Танцова формация „Боляри“, горнооряховската Вокална формация „Оренда" с художествен ръководител Аделина Колева.

За първи път на фестивала ще бъде представено кулинарно шоу на шеф Станимир Радичев, който ще приготви хайдушка гъбена чорба с ароматни билки – в 230-литров казан, пред очите на всички гости и участници. Красив фото кът във възрожденски стил ще бъде изграден в непосредствена близост до мястото на фестивала и който желае ще може да си направи безплатно снимки там.

Алея на творческите занаяти ще представи красиви предмети, изработени от майсторски ръце.

Фестивалът "Хайдушка песен" се организира от Кметство Мерданя и местното Народно читалище "Развитие 1902", с подкрепата на Община Лясковец и нестопанската организация "Заедно за Мерданя". Той е създаден през 2011 г. с идеята да се прославя героизма на българските борци за свобода, възпят в народните песни, като постепенно от общински прераства в национален.

Традиционното за селото събитие се основава върху важни исторически моменти и факти, доказващи, че хайдушко движение в Мерданя е съществувало. Местните знаят легенда, предавана от поколение на поколение, за хайдутите Димитър Добрев и Върбан Гергев Пърнецов, действали по мерданските земи, посочват организаторите. Във фестивала „Хайдушка песен“ според регламента творците участват задължително с песни на хайдушка тематика, но през годините в него са представяни и стихове с героична, юнашка насоченост, както и въстановки, припомнят те./ сн. архив


Ключови думи
Хайдушка песен Мерданя
Последни
Седмицата
Анкета