Петък, 19 Юли 2024
            
Горна Оряховица Спорт

16-годишният Радослав Шабанаков прави своя школа по таекуондо в Горна Оряховица

  13.06.2024 15:07
16-годишният Радослав Шабанаков прави своя школа по таекуондо в Горна Оряховица

Трети клуб по таекуондо ще се появи в Горна Оряховица в най-скоро време. В новия ТК „Кондор” инструктор ще бъде 16-годишният Радослав Шабанаков, който има 3 Дан.

Въпреки тийнейджърската си възраст Радослав има много опит, а и много успехи. И най-вече желание и мотивация да се развива.

Започва да тренира, когато е едва на 5 години. Три години е в ТК „Хемус”, след което преминава в другия горнооряховски клуб „Инвикта”.
На 10 години започва да се готви в самостоятелна форма на обучение. Подкрепят го родителите му, които оборудват и подготвят мини тренировъчна зала в дома им. Радо се амбицира още повече, като започва да гледа как тренират и се подготвят преди състезания известни таекуондисти.

През 2019 г., за да продължи да се състезава, е картотекиран от софийския клуб „Кондор 2000” с треньор Димитър Дечев – 5-ти ДАН. Дечев приема и подкрепя изцяло Радо, помага му да се развива и да постига все по-високи цели.

И така следват много успехи и призови класирания в държавни и международни първенства и турнири.

През последните пет години взема участия и по ранкингови турнири (носещи точки за световната ранглиста), където печели призови места и отличия. Така в края на 2022 г. той достига до престижното 11 място в световната ранглиста.

В този момент се появява и финансовата подкрепа на горнооряховския бизнесмен Петър Минов, който му помага вече пета година.

През 2022 г. Радо е включен в националния отбор и участва в 20 дневен подготвителен лагер в Национална спортна база „Белмекен“. С постиженията, които има до този момент, успява да вземе квота за Световното по Таекуондо WTF. Събитието се проведе в зала „Арена Армеец“ в София.

Зад гърба си, Радослав има над 150 състезания, някой от тях са на най-високо ниво, медалите му към момента наброяват 100. Купи и статуетки за най-добър състезател също не липсват в колекцията му.

В продължение на четири години е номиниран в клуба на талантливите деца, подкрепяни от Фондация „Димитър Бербатов“.

Към момента Радо продължава да бъде състезател на ТК „Кондор 2000”, но от близо година помага и като помощник-треньор. Според треньора му Димитър Дечев Радо има потенциала и уменията да води тренировки.

Макар и съвсем млад Радослав иска де предаде наученото на деца и младежи в родния си град. Затова създава новия клуб, който в най-скоро време ще си има и своя база и ще започне да набира трениращи.


Ключови думи
Радослав Шабанаков таекуондо Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета