Петък, 19 Юли 2024
            
Велико Търново Култура

Солисти репетират оперетата „Страната на усмивките“ във великотърновския театър

  13.06.2024 14:39
Солисти репетират оперетата „Страната на усмивките“ във великотърновския театър

Блестящи солисти репетират романтичната оперета „Страната на усмивките“ на Франц Лехар в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Диригент-постановчик на новия спектакъл е маестро Георги Патриков, а гост-режисьор е Вера Петрова от Софийската опера и балет. Премиерата на красивата класическа оперета в три действия е на 4 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ.

За солистичните роли в спектакъла са избрани изключителни гласове с ярко сценично присъствие. Като Лиза на сцената ще излязат Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Флора Търпоманова. Ролята на граф Густаф фон Потенщайн е поверена на двамата баритони Никола Иванов и Бранимир Недков. Като принц Су-Чонг публиката ще аплодира тенорите Пламен Долапчиев и Стеван Каранац от Сърбия. Партиите на сестрата на принца Ми репетират великотърновката Мария Павлова, която е солист на Варненската опера, и солистката на МДТ Мирела Ябанджиева. В оперетата участват актьорите от МДТ Виктор Терзийски, Стефка Златкова, Иван Митев, Стефан Методиев, Кирил Милушев и Стефан Стоев.

Спектакълът „Страната на усмивките“ е уникално съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг. В него участват оркестър, хор и балет на великотърновския театър. Сценографията е на Мария Колева, а художник на костюмите е Християна Михалева-Зорбалиева. В постановъчния екип участват още хореографът Катя Богданова, хормайсторът Яница Първанова и концертмайсторът Мария Павлова. 3D мапинг за спектакъла подготвя екип от elektrick me. Пом.-режисьор е Румяна Атанасова, корепетитор – Росица Тарапанова, а над актьорската подготовка и пластиката работи Стефан Методиев.

Оперетата „Страната на усмивките“ е репертоарна гордост за всеки национален и световен музикален театър. Либрето на Лудвиг Херцер и Фриц Льонер-Беда е създадено по текста на „Жълтата куртка“ от Виктор Леон. Със спектакъла великотърновският театър ще разкаже на публиката една китайска приказка, притча за мирозданието на света, който се крепи основно на любовта. Тази приказка трябва да създаде усещането за едно човешко пътуване до най-съкровените ни мечти и въжделения, до нашите страхове и желания, с които се раждаме и изпитваме през цялото си съществуване.

Първата премиера на „Страната на усмивките“ е на 10 октомври 1929 г. в Берлин. През 1938 г. самият Франц Лехар дирижира премиерното представление на оперетата във Виенската държавна опера. Особеното звучене на музиката на Лехар кара Паул Кнеплер да възкликне „Има три вида драматична музика – опера, оперета и Лехар”.

Премиерният спектакъл на „Страната на усмивките“ на великотърновския театър ще се играе на 4 юли от 19 часа в голяма зала на МДТ. Билети се продават на касата на театъра, както и онлайн на сайта teatarvtarnovo.com и в grabo.bg. С оперетата екипът на МДТ „Константин Кисимов“ ще се представи на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете“, а представлението сред естествения декор на крепостта „Царевец“ е на 19 юли.


Ключови думи
Страната на усмивките МДТ
Последни
Седмицата
Анкета