Вторник, 23 Юли 2024
            
Горна Оряховица Култура

Нов автор бе представен в Общинската библиотека в Горна Оряховица

  12.06.2024 10:33
Нов автор бе представен в Общинската библиотека в Горна Оряховица

Тепърва набиращата популярност сред масовия читател в Горна Оряховица писателка Данна Донку бе представена снощи в Общинската библиотека. Екипът на Библиотеката покани Донку, за да даде възможност на публиката да съпреживее световете, които тя създава в романите си „Каста Дивото сърце“ и „Узурпаторките“ и в стихосбирката „Любовта никога не спи“. И още на първо четене да усети, че авторката умее да задържа вниманието.

Но Данна Донку не пише само проза. Тя е автор на текстове за песни за изпълнители като Стефан Илчев, Емилия и др. Към мерената реч посяга още докато е около 10-годишна, а преди около 15 г. се пробва и с текстове за песни. Очевидно успешни, говорят фактите -  лириката й стига дори до MTV с песента на Стефан Илчев „Take me there”.

Данна Донку е родена в Горна Оряховица, живее във Велико Търново със съпруга си македонец и двете им дъщери. Завършила е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. По майчина линия родът й е от Драганово, като дядо й Йордан Поликраищов е бил кмет на селото. На срещата снощи важна роля бе поверена на дъщеричката й Доротея – момичето идва всяка седмица в Горна Оряховица за уроци при вокалния педагог Аделина Колева, която също бе специален гост на представянето. Двете – Доротея и Аделина Колева, обогатиха срещата с музиката на Тоше Проески.

Докато е по майчинство, Данна Донку получава две предложения от приятели да напишат нещо съвместно. По една или друга причина нещата не се получават и Данна решава да опита сама. Първият й опит за собствен роман е „Каста Дивото сърце“, като заглавието му се ражда дори преди сюжета.

„Каста Дивото сърце“ е приказен роман за приключенията на една принцеса, която попада в необичайни ситуации, рискува, губи, променя се, променя и останалите около себе си, взема смело решения и винаги слуша сърцето си. Целта на книгата е да създаде приятна атмосфера и преживяване за читателя. Обратната връзка е показала на Данна, че явно й се получава – 13-годишен младеж й споделил, че именно този роман е отключил любовта му към четенето.

Още съм твърде в началото, за да имам самочувствието, че задавам стандарти в писането, но съм изключително щастлива от такива коментари, споделя Данна.

„Узурпаторките“ пък е роман за различните нюанси на човешките страсти, описва го самата Донку. По времето, когато го пише, била запалена по ароматерапията и някак неусетно това й увлечение дало и нова посока на сюжета. И в този роман авторката се впуска с любопитство и вълнение какво точно ще излезе изпод фантазията и пръстите й.

Данна Донку е все още сравнително непознат автор, но съм сигурна, че ще стане любим. Вярвам, че представянето на следващата й книга ще направим в ремонтираната ни библиотека, сподели и главният библиотекар Светла Гъркова, която посрещна с „Добре дошла, чувствай се като у дома си“ Данна.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Данна Донку Каста дивото сърце Узурпаторките