Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Избори 9 юни 2024 г. Политика

Един от лидерите на новата сила „Величие” е носител на наградата на Община Горна Оряховица за култура

  10.06.2024 10:11
Един от лидерите на новата сила „Величие” е носител на наградата на Община Горна Оряховица за култура

ПП „Величие” поднесе голямата изненада на тези избори. Според паралелното преброяване, а и при 50% обработени протоколи в ЦИК, партията, регистрирана преди по-малко от една година във Варненското село Ветрино, влиза в Парламента.

Социолозите са изненадани, защото очевидно не ползват Тик Ток и таксита. Таксиджийската социология от няколко месеца даваше индикации, че се е появил нов играч на сцената.

ПП „Величие” е вписана в регистъра на партиите на 25 юли 2023 г. и се представлява от Албена Петкова. Истинските лидери обаче са Ивелин Михайлов – създателят на Историческия парк край село Неофит Рилски, община Ветрино и полк Николай Марков.

Ивелин Михайлов е роден в Горна Оряховица, където и сега живеят родителите му. Завършил е ОУ „Иван Вазов” и Електротехникума. След това отива да учи икономика във Варна и остава там. А от Варна тръгва и „Възраждане” – морският въздух явно влияе добре на национализма и популизма.

Михайлов остава свързан с родния си град, а през 2017 г. му е присъдена наградата на Община Горна Оряховица за принос към културата. По онова време той е само създател на фондация „Въздигане”, която издава патриотична литература, подарява на училища бюстове на ханове и царе и т.н.

„Където и да съм, винаги казвам, че съм от Горна Оряховица. Защото тук са ми дали сърце и душа”, каза Ивелин Михайлов при получаването на наградата. „Обещавам да увелича усилията си, защото културата е сърцето на една държава. Ако науката ни казва как трябва да правим нещата, то културата ни показва защо трябва да ги правим”, каза още тогава. Но очевидно вече е решил, че културата може да е сърцето, но политиката е кръвта, която го задвижва.

Съветниците от онзи мандат може би още пазят книгата за хан Кубрат, която той подари на всеки един. И могат да си припишат заслуги, че преди толкова година са прозрели в него новата звезда в политиката.


Ключови думи
Ивелин Михайлов Величие Горна Оряховица