Вторник, 23 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Мажоретките на „Българче“ превърнаха в голям празник първата си кръгла годишнина

  05.06.2024 21:45
Мажоретките на „Българче“ превърнаха в голям празник първата си кръгла годишнина

Мажоретен състав „Българче“ към ОУ „Иван Вазов“ става само на 5 години, но ги отпразнува с голям празник, събрал много фенове на площад „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Три състава, поне 15 танца, потоп от цветя, много медали, голяма торта и най-вече много детска радост предложи концертът за петата годишнина на мажоретките.

Концертът е организиран с подкрепата на Общината и Росен Русев от спортни магазини АРР. Участваха малките мажоретки от ДГ „Здравец“ и Младежкият духов оркестър към Центъра за подкрепа за личностно развитие.

Трите формации дадоха най-доброто от себе си, за да зарадват публиката. За самите артисти най-голямата радост обаче настана, когато бяха запалени петте свещи на голямата торта.

Преди това децата си заслужиха сладката награда, демонстрирайки цялата си програма и високата класа, до която са стигнали за тези пет години. За всички имаше и медали, но те тежат най-вече за петокласничките – своеобразните абитуриенти на състава, които са започнали още в създаването му и вече трябва да го напуснат.

Мажоретен състав „Българче“ е създаден от Розалия Нанкова през 2019 г. Тя е начален учител, а 13 години се е занимавала с балет. Идеята да се занимава с училищен мажоретен състав й дала балетният педагог и почетен гражданин Стефка Антонова. Направила го в училището, където работела по онова време. Преди пет години Нанкова предложила да го направи и в ОУ „Иван Вазов“.

Иван Момъков ми каза „Действай, имаш пълна подкрепа“. И така се започна. Досега училищното ръководство ни помага изцяло с възможност за изява, със закупуването на костюми и пособия, с всичко, разказва Розалия Нанкова.

Може и да е малко скъпичко и за училището, и за родителите, но уверявам ви, струва си. Тези прекрасни деца си заслужават, каза директорът Иван Момъков в своето приветствие-благодарност към Розалия Нанкова, нейните мажоретки и техните родителите.

Той предаде и поздравителен адрес с огромен букет от името на кмета Николай Рашков. А от името на училището букети и признателност имаше за партньорите от ДГ „Здравец“ и Духовия оркестър на ЦПЛР.

Ръководителките на малките мажоретки Валентина Маркова и Анелия Димитрова също получиха от възпоменателните медали. Плакет с благодарност имаше и за Димитър Михнев – ръководител на духовия оркестър. Неговата благодарност беше към родителите, които отделят средства и време, за да се занимава детето им с култура.

„Българче“ започва през 2019 г. и вече има две възрастови групи. В първата са „ветеранките“, с които Розалия Нанкова е направила първите стъпки. Малките са от 1 и 2 клас. В момента има две групи с общо 35 момичета на възраст от 7 до 12 години.

Участвали са в много национални и международни конкурси, прегледи и фестивали. Никога не са оставали без награда.

Всички танци са авторска хореография на Розалия Нанкова, но вече и самите деца дават идеи. Заради техния интерес, към класическия мажоретен стил, се добавят танцови и акробатични елементи.

Идеята беше да намерим начин децата да спортуват, да общуват, да се изявяват и да трупат самочувствие по начин, който да им е интересен и забавен. С всяко участие на фестивал или конкурс те се променят, израстват, стават по-уверени, споделя Розалия Нанкова.

С мажоретната група на ДГ „Здравец“ правят концерт за втора година, а съвместните изпълнения с Младежкия духов оркестър на ЦПЛР също се оказват много успешни, така че ще има развитие, обещават всички участници в голямото парти за петата годишнина на Мажоретен състав „Българче“ към ОУ „Иван Вазов“.


Ключови думи
мажоретки Българче ОУ Иван Вазов Горна Оряховица