Вторник, 23 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

Ротаракт клуб Велико Търново организира кампания по кръводаряване под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи”

  31.05.2024 09:30
Ротаракт клуб Велико Търново организира кампания по кръводаряване под надслов „В кръвта ти е да спасяваш животи”

Ротаракт клуб Велико Търново ще проведе кампанията „В кръвта ти е да спасяваш животи”, чиято цел е да подкрепи Отделението по трансфузионна хематология (Кръвен център) при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, гр. Велико Търново в осигуряването на необходимия кръвен резерв. Отделението по трансфузионна хематология е единствения кръвен център в област Велико Търново, който обслужва пациенти от всички 10 общини.

Кръводаряването е хуманен жест, при който ползите са не само за бенефициентите, а и за дарителите, които получават безплатно изследване на кръвта. Дарената кръв се изследва за хепатит В и С, СПИН и сифилис. По желание на кръводарителите, те могат да получат резултатите от проведеното изследване на кръвта. Редовното кръводаряване води до намаляване риска от инфаркти и рак, а също и до подобряване на психическото благосъстояние. На всеки дарител му се полагат два дни отпуск, както и подкрепяща закуска.

Желаещите да дарят кръв трябва да отговарят на следните условия: да са на възраст между 18 и 60 години и напълно здрави; да са с тегло над 50 кг.; да не са употребявали алкохол, упойващи вещества и хранителни добавки 24 часа преди дарението; да не са дарявали кръв в предходните 60 дни. Кръводаряването се осъществява след провеждането на медицински преглед. Желаещите да дарят кръв трябва да бъдат отпочинали и закусили преди даряването.

Инициативата ще се осъществи на 8 юни (събота) от 10.00 ч. до 13.00 ч. на третия етаж в Мол Велико Търново – в пространството между магазини „Pepco” и „Sport Depot” (точно срещу ескалаторите).

„В кръвта ти е да спасяваш животи” е една от традиционните за Ротаракт клуб Велико Търново кампании, която се провежда вече 10 години и благодарение на която са спасени десетки човешки животи.

От Ротаракт клуб Велико Търново приканват всички желаещи и отговарящи на условията, да се включат в инициативата по кръводаряване, защото даряването на кръв спасява човешки живот.


Ключови думи
Ротаракт клуб В кръвта ти е да спасяваш животи