Неделя, 16 Юни 2024
            
Лясковец Общество

В Лясковец наградиха победителите в Областния конкурс за рисунка „Фолклорните традиции в моя роден край“

  23.05.2024 18:09
В Лясковец наградиха победителите в Областния конкурс за рисунка „Фолклорните традиции в моя роден край“

Красотата на българската душевност събраха в рисунки деца от няколко области в страната. В навечерието на 24 май в Музея на гурбетчийското градинарство в Лясковец официално бе открита изложбата с творби, включили се в Областния конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край“. На церемонията бяха наградени и победителите в надпреварата.

В тазгодишното, шесто поред издание на конкурса взеха участие деца от 22 училища и школи по изкуства. В настоящия конкурс участват включително ученици от областите Кърджали, Ловеч и Пазарджик. Младите художници са черпили вдъхновение от всички празници в календара на българина, а магията на богатата българска обредност те предават чрез багри със силата на Слънцето и цветовете на земята. Особено силни и изненадващи по своето внушение са рисунките на най-малките.

Конкурсът се организира от Община Лясковец, с подкрепата на Областна администрация – Велико Търново, а целта му е да се стимулират развитието на ученическото творчество, наблюдателност и въображение, да се даде възможност за разгръщане творческата индивидуалност на учениците и най-вече те да покажат познанията, които имат за българския фолклор.  

В три възрастови групи бяха разпределени участниците. Творбите им бяха оценявани от жури с председател Цанко Стефанов – главен инспектор в дирекция АКРРДС в Областна администрация и членове зам.-кметът на Лясковец Емилия Жилиева, Геновева Петрова - специалист „Детски градини и училища” в Община Лясковец и Марияна Крумова - главен специалист „Култура и вероизповедания” в Община Лясковец. Те имаха нелеката задача да разпределят наградите.

При най-малките – I - IV клас, журито отреди 3 първи места – за Нешко Василев на 10 г. и Илиан Василев на 9 г. от ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка, община Павликени, и за третокласничката Мелек Мехмедова от лясковското НУ „Цани Гинчев“. В същата възрастова група две са вторите места – за Паола Иванова от Ателие по изобразително изкуство към Младежкия дом във Велико Търново и за Никол Цветанова от СУ „Николай Катранов“ в Свищов. Три са и третите места – заеха ги Дани Мира Гигова от великотърновското „Галя Димитрова АRT студио“, Илиян Славов от СУ „Максим Райкович“ в Лясковец и Ивайла Димитрова от СУ „Вела Благоева“ – Велико Търново.

В тази възрастова група журито отсъди на Борис Кръстев от СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново и на Виктор Лазаров от СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица поощрителни награди.

Във втора възрастова група – V – VIII клас, на първо място са класирани творбите на  Татианна Русева от ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново и Магдалена Цацова от СУ „Нешо Бончев“ -  Панагюрище, област Пазарджик. Тяхна подгласничка е Елица Атанасова от великотърновското  СУ „Владимир Комаров“, а трети са три шестокласнички от СУ „Нешо Бончев“ – Сияна Кокотанекова, Диана Ковачева и Бистра Митовска. В тази възрастова група с поощрителна награда е Румен Иванов от СУ „Васил Левски“ в Априлци, област Ловеч.

При най-големите – IX – XII клас, на първо място е Мелина Иванова от лясковското СУ „Максим Райкович“, а втора и трета са съответно Полина Златкова и Карина Русанова от ПГСАГ „Ангел Попов“ - Велико Търново.

Специалната награда на кмета на Община Лясковец е за десетокласничката Десислава Атанасова от ПГСАГ „Ангел Попов“,

а Специалната награда на областния управител – за Гергана Гавраилова - ХII клас, ПГСАГ „Ангел Попов“, гр. Велико Търново.

Талантите, които виждаме, много ни затрудниха – от добър по-добър и най-добър. Личи, деца, че пазите традициите на родния край. По този начин ще увлечете и децата покрай вас по красотата и изяществото. Бъдете здрави, развивайте таланта си, не спирайте, а ние ще ви се радваме, поздрави младите художници зам.-кметът Емилия Жилиева. Да бъдат здрави и успешни и да продължават да творят на участниците пожела и Цанко Стефанов.


Ключови думи
Областния конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край“ Лясковец Емилия Жилиева