Неделя, 16 Юни 2024
            
Горна Оряховица Общество

Наградите за празника на Горна Оряховица станаха с една по-малко след караница в ОбС

  23.05.2024 15:23
Наградите за празника на Горна Оряховица станаха с една по-малко след караница в ОбС

Тази година ще има само един почетен гражданин на Горна Оряховица и това ще е Елза Гарабетян. Посмъртно трябваше да бъде наградена и Събка Стоянова, но на неин гръб се разигра малко показна демонстрация на променящите се сили в Общинския съвет.

Наградите бяха гласувани още на априлската сесия, но решенията бяха върнати от областния управител. Тъй като мотивите на юристите му са доста насилени, решенията бяха вкарани за препотвърждаване на майската сесия. Бяха потвърдени всички с изключение на това за Събка Стоянова.

Всички решения за награди са върнати с едни мотиви. Оказва се, че съветниците са съгласни с мотивите за едно решение, а за другите девет не са. Обясненията, че в момента не се гласува за това кой да е почетен или награден, а се потвърждава решение, върнато от областния, не помогнаха.

Получи се доста неприятна разправия, която е обидна не само за номинираните хора, но и за самите съветници. И тук въобще не става въпрос за това кой от предложените заслужава награда. Званието „Почетен гражданин” на Горна Оряховица е толкова девалвирало, че на някои портрети, закачени на почетната стена в Общината, можем да се чудим, а от други може да ни хваща срам.

Опитът да се наложи една спорна личност е минавал много пъти, този път не успя. И не в това е проблемът. Но грозната разправия, излъчвана в Интернет, е обидна и за съветниците, и за гражданите.

И в крайна сметка отново се питаме: Защо трябва да се дават награди на килограм за всеки празник?! Ами че то в скоро време няма да остане редови гражданин, всичките ще са почетни или със специални призове, които се леят като от рога на изобилието. Логиката е да се отличават дела, които заслужават особено признание. Чак пък толкова велики дела ли се случват в Горна Оряховица?!

Елена Велкова


Ключови думи
почетни граждани Горна Оряховица Събка Стоянова