Вторник, 18 Юни 2024
            
Светски

Винарни около Велико Търново и в цяла Североизточна България отварят врати, сърца и бутилки за гостите си на 1 и 2 юни

  23.05.2024 09:46
Винарни около Велико Търново и в цяла Североизточна България отварят врати, сърца и бутилки за гостите си на 1 и 2 юни

За четвърта поредна година винарните от Североизток ви очакват  в живописния район между река Дунав, Черно море и старите български столици.

Отваряме врати, сърца, бутилки за вас на 01.06.-02.06. Тази година ще  можете да посетите общо 17 винарни и 3 специални локации за дегустация на висококачествено българско вино, казват домакините.

Винарните са подготвили изобилие от уникални български вина, нови реколти и много приятни изненади и преживявания. Очакват ви и със съвсем нови локации, нови изби, нови дегустационни, малко познати до момента вина и трогателни житейски истории.

Ще можете да се срещнете както с опитни енолози, които правят едни от най-добрите вина в България, също така и с млади талантливи специалисти, които с огромно желание и плам продължават семейните традиции и съхраняват и надграждат винопроизводството. В близост до всяка винарна ще откриете и голяма богатство от природни и исторически забележителности, които ще допълнят невероятното преживяване. Можете да планирате своето пътешествие, като съчетаете няколко винарни и забележителности по ваше предпочитание около Велико Търново, Варна, Провадия-Шумен, Силистра-Тутракан.

Ето къде можете да осъществите своето незабравимо вино пътешествие:

 Около Велико Търново

 • Винарска изба Драгошинов – с. Нацовци на 15 км от Велико Търново, вижте как се правят уникални вина с опит и вдъхновение в двора на семейната къща в близост до Килифаревски манастир. Питайте за пелина!
 • Винарна Ялово – с. Ялово на 15км от Велико Търново – в двора на старото училище ще научите, тайните на винопроизводството и възраждането на вече почти изчезнали автентични български сортове.
 • Wine Tasting Center – Дегустационен център, със своя невероятен екип представя специална селекция от регионални вина на занаятчийската уличка във Велико Търново – Самоводската чаршия.
 • Новите Лозя – открийте новия винен оазис в сърцето на Арбанашкото плато, отдайте се на усещането за  простор и свобода сред лозята, непосредствено до Лясковския манастир.
 • Изба Марян – с. Марян само на 10 км от живописното възрожденско градче Елена, в малката семейна винарна ще получите гостоприемство и специално отношение, съчетано с прекрасно вино и сладкодумни истории.
 • Винарска изба Върбовка –  безспорно ще ви заразят със своя ентусиазъм, позитивизъм и визия за българското вино, а за ваше удобство дегустациите на семейната винарна ще се провеждат във магнетичния вино магазин Vino Veritas Велико Търново.

 Около Варна

 • ДеВина лозя и вино – с гордост ще ви покажат съвсем ново производство и уютна дегустационна с приказна гледка към лозята в местността Комлука, само на 15км от Варна.
 • Шато Бошнаков – с. Езерово на 10км от Варна, ще научите как едни от най-богатите лозови насаждения в Североизточна България, се превръщат във вино със страхотен потенциал.
 • Винарна Присое – на 10 км от Варна, непосредствено до природния феномен Побити камъни – тук е мястото където с много труд и постоянство младите специалисти съхраняват и развиват семейната традиция.
 • Винарска изба Одесос – гр. Варна – не пропускайте нестандартната градска винарна, с неповторим почерк и стил, събрала опит от различни краища по света, пресъздаден във вина с подчертано тероарен характер.
 • Винарска изба Варна – на 15 км от Варна, с. Генерал Кантарджиево – съвсем близо до морското крайбрежие ви очакват много интересни вина, единствена по рода си технологична линия с гравитация и безценния опит на енолога на избата.
 • Wineground Bottles&Beans вино бар Варна – в най-добрия вино бар, Марин Атанасов - водещия сомелиер на България, ще ви предложи своята подбрана селекция от регионални вина и ще ви покаже тяхната идентичност и специфични характеристики.

 Около Шумен - Провадия

 • Винарска изба Царев брод – с. Царев Брод на 5км от Шумен, необятния винен свят е събран в една винарна. Ще откриете вина за всеки вкус - пенливи, ароматни или пък отлежели, от автентични български сортове, има и десертни, всичко това съчетано с вкусна храна от местни производители и неизчерпаемо пролетно настроение.
 • Салла Естейт – с. Блъсково на 15 км от Провадия, ще ви посрещнат в най-новата част от модерния си комплекс, където ще откриете всичко необходимо за незабравимо вино преживяване и цялостно удоволствие за сетивата, както и безспорно вина с изключително внимание към детайла.
 • Винарна Жарава – носителите на наградата за дебют от класацията ДиВино топ 50 за 2023г., за първи път ще отворят врати на малката семейна винарна с. Ветрино, на 10км от Провадия– какво ли ще откриете там? Ще има много за опитване и разказване!
 • Вилла Овчарово – с. Овчарово – ще разберете как се прави забележително българско вино  в земи съхранили в себе си хилядолетна история и традиции, в непосредствена близост до старите български столици – Плиска, Велики Преслав.

 Силистра-Тутракан

 • Младенова изба – в китното дунавско градче Тутракан, избата имплементира във вината си максимално даденостите на тероара в близост до голямата река – преоткрийте ги с новата реколта.
 • Винарска изба Опрев – с. Добротица, на 15км от Силистра и резервата Сребърна – тук ви очакват непокътната природа, гостоприемство и традиции, на които да се насладите с чаша вино в ръка, в уютната обстановка на къща за гости част от винарната.
 • Пинк Пеликан и Винарска изба Кайнарджа – движещата сила и на двата проекта - братя Боеви, ще ви очакват през уикенда на фермерския базар – в центъра на Силистра пл. Свобода (избата е в процес на ремонт и не е отворена за посещение!) Какво по хубаво място да вкусите от истинските дарове на добруджанските земи.

Всички локации можете да откриете лесно и да планирате своето вино пътешествие с обновената карта за вино туризъм в Североизточна България. Тя е резултат от сътрудничеството и ползотворната съвместна работа между производителите в района и желанието им да ви покажат огромния потенциал на местното производство на вино, в съчетание с много допълнителни туристически възможности, вкусна храна, богата история, разкошна природа. Картата е достъпна в специализирани магазини за българско вино, вино барове в София  и туристическите информационни центрове във Варна, Велико Търново, Шумен, Русе, както и във всяка една локация част от проекта.

Съберете печатите в картата и станете Покорител на винения Североизток, като за най-запалените вино любители сме подготвили и награди, които скоро ще обявим на FB страницата ни. https://www.facebook.com/WINETOURBULGARIANORTHEAST/

Очакваме Ви, запазете си датите и споделете с приятели, канят винарите от Североизтока.


Ключови думи
Дни на отворените врати винарски изби
Последни
Седмицата
Анкета