Събота, 27 Юли 2024
            
Велико Търново Общество

Във Велико Търново организират бдение за засегнатите от ХИВ/ СПИН

  19.05.2024 09:22
Във Велико Търново организират бдение за засегнатите от ХИВ/ СПИН

Вечерно бдение със свещи организират днес във Велико Търново по повод 19 май – Международен ден на съпричастност със засегнатите от ХИВ. Бдението ще се проведе от 20 ч. до 21 ч. пред Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Гражданите, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на 19 май или да запалят свещ на прозореца на домовете си в 21:00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

За участниците в инициативата са осигурени информационни материали, свещи и презервативи.

Вечерното бдение ще се проведе в партньорство с Община Велико Търново, БМЧК, Градски ученически парламент – Велико Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и МКБППМН.

Също във връзка с 19 май, предстоят образователни игри на тема „Зная, мога и спортувам редовно“ с ученици от горен курс на обучение от СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени. Те ще бъдат на 21 май 2024 г., с цел изграждане на позитивни нагласи към начин на живот, способстващ за формиране на отговорно поведение за собственото здраве и сексуалност.

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ е част от третия етап на Националната АНТИСПИН кампания. Традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май и има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях. Отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

Тазгодишното мото на международната кампания е: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

В България денят се отбелязва от 1992 година, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН. Това е възможност да се уважат усилията на посветилите живота си за подпомагане на хора, живеещи и засегнати от ХИВ.

За периода 1986 г. - 2023 г. (откакто в страната се води официална статистика) са регистрирани 4301 носители на ХИВ. През изминалата 2023 г. 359 хил. лица у нас са узнали своя ХИВ-статус, от които новооткритите заразени с ХИВ са 253. Голяма част от тях (90,5%) посочват като вероятен път на заразяване сексуалният, а 9,1% – инжекционната употреба на наркотици.

През изминалата година с установена ХИВ инфекция мъжете са 4 пъти повече спрямо жените. Най-голям брой на новозаразени лица са съобщени във възрастовата група 30 - 39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20 - 29 г. – 25% и възрастовата група 40 - 49 г. – 23%.

Към 31 декември 2023 г. общо 2 344 лица с ХИВ се проследяват в структурите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, а 2 312 (98,6%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.

Ранното диагностициране на носителството на ХИВ вируса предотвратява разпространението му и дава възможност за навременно започване на адекватно лечение. В наши дни вече съществува ефикасна поддържаща терапия, която може да осигури десетки години живот на пациента./ сн. организатори


Ключови думи
ХИВ/ СПИН бдение
Последни
Седмицата
Анкета