Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

Сборджийският разсол в Първомайци се прави с месо, но най-вече с любов

  18.05.2024 16:39
Сборджийският разсол в Първомайци се прави с месо, но най-вече с любов

За поредна година местни готвачи показаха кулинарни умения на Празника на първомайския разсол. Празникът бе организиран от Кметство Първомайци, Клубът на пенсионера „Дълголетие“, Сдружение „Родолюбци Първомайци“, НЧ „Иван Вазов - 1893“, ДГ „Здравец“ и инициативен комитет, който осъзнава ценността на българските кулинарни традиции.

Кулинарният празник започна сутринта с приготвяне на гозбите и по обед над площада в селото се носеха апетитни ухания. В празника, освен домакините от Първомайци, по традиция се включиха и гости от Правда и Стрелец. Своите кулинарни умения демонстрираха и самодейки от Елена и Попово.
Да множите добрите дела, да възпявате в песните си красотата на вашето населено място, предавайки песенното творчество, бит и фолклор. С разум, душевен мир и хармония посрещайте дните. Нека трапезата, която ни събира в празник, да е добър домакин и в нашите делници, пожела на домакини и гости председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.
По традиция в началото на май се събираме на този празник, за да покажем как с приготвя традиционната сборджийска гозба за сбора на Първомайци. Само след три седмици, на Спасовден, ще се съберем отново на този площад, да се веселим заедно, каза кметът на Първомайци Ясен Янков.

Впрочем гостите на празника днес показаха, че винаги са готови да помогнат. На щанда на Крушето например имаше дарителница в подкрепа на 53-годишния Тихомир Раев, който се нуждае от средства за протеза на левия крак, отразян заради усложнен диабет. На своя щанд дарителница бяха сложили и от Сдружение „Родолюбци – Първоайци“, което работи за разширяването и утвърждаването на музей на селото.
Хубавото настроение на празника с домакини и гости споделиха и кметът на Общината Николай Рашков, заместник-кметът Даниел Божанков и секретарят на Общината Габриела Шилкова.

Участници и гости бяха поздравени и от народния представител Димитър Николов.

Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който честваме на Спасовден. Няма някаква особена тайна, просто трябва месото да е хубаво, разказа Янка Дрънкарева от Клуба на пенсионера в селото. Месото се разделя на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон. Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Лесно е и е много вкусно, разказаха местните кулинарки.

Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още различни видове баница, сладкиши, кексчета, мъфини и още много сладки и солени кулинарни изкушения. Нелеката задача да оценят всички гозби имаха станалата любимка на зрителите на тв формата „Hell`s kitchen“ шеф Царина Цанева и майсторът на торти и най-добър декоратор на 2023 г. Валентина Григорова.

Кметът Ясен Янков отличи майсторките кулинарки, показали умението си в приготвянето на първомайския разсол и в организирането на празника. Грамоти получиха Стефка Маркова, Янка Дрънкарева, Светла Колева, Анастасия Шахънова, Цветанка Начева, Стиляна Симеонова, Николинка Костова, Дафинка Парушева, Димитринка Йосифова и Михаела Папазова. След като посетиха всички кулинарни щандове и опитаха от приготвените гозби и ястия, двете дами от журито връчи награди в няколко категории.

Отличието за най-традиционно българско ястие отиде при гостите от КП „Нов век“ – Стрелец. Най-здравословната храна на празника беше направил екипът на ДГ „Здравец“ в Първомайци. Домакините от КП „Дълголетие“ пък бяха отличени за най-вкусно сладкарско изделие. Най-атрактивно подреден кулинарен кът показаха Сдружение „Родолюбци“ – Първомайци,

а местното НЧ „Иван Вазов – 1893“ бе отличено за най-разнообразна кулинарна изложба. Баничарница „Дани и Дани“ беше отличена за най-красиво оформено тестено изделие,

а грамота за кулинарно вдъхновение получи КП „Надежда“ – Правда. За представяне на ястие с най-традиционен северняшки вкус бе отличен КП „Възраждане“ – Елена. Специалната награда на кмета на Първомайци отиде при КП „Единство“ – Крушето. Сдружение „Родолюбци“ връчи своето специално отличие на КП „Черноломец“ – Попово. Домакините от КП „Дълголетие“ присъдиха специалното си отличие на НЧ „Звезда – 1905“ – Правда. Специалната награда на двете дами от журито бе за НЧ „Съгласие – 1905“ – Писарево.
След като бяха връчени всички награди, дойде време и на най-дълго чакания момент. Присъстващите имаха възможността да се насладят на вкусния първомайски разсол.
На гостите бе раздадена и близо 60 литра агнешка чорба, приготвена също от местните майстори кулинари.
Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на импровизираната сцена пред читалището. А по традиция финалът бе хубаво българско хоро.


Ключови думи
Празник на разсола Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета