Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Първомайци посвещават празник на ястие, без което не минава нито един сбор

  17.05.2024 18:53
В Първомайци посвещават празник на ястие, без което не минава нито един сбор

Деветият Празник на първомайския разсол се задава тази събота. На 18 май Първомайци става притегателна точка за майстори на ястието, но и за хора, които с удоволствие си го похапват.

Разсолът е типично сборджийско ястие, което в горнооряховското село традиционно се прави от агнешко месо. Тази година обаче организаторите ще разнообразят трапезата и са помислили за разсол също от пилешко и телешко. Ще има и други кулинарни специалитети, приготвени по характерни за горнооряховското село рецепти – супа, дроб сарма.

Свои кулинарни щандове ще наредят НЧ „Иван Вазов 1893“, ДГ „Здравец“ и др. Нелеката задача да определят най-вкусните изкушения – било сладки или солени, ще имат станалата любимка на зрителите на тв формата „Hell`s kitchen“ Царина Цанева и майсторът сладкар Валя Григорова.

И докато двете дами отсяват кой се е справил най-добре, ще върви музикална програма с участието на самодейци. В Първомайци очакват гости не само от селища в община Горна Оряховица, но и от Елена и Попово, Търговищко.

По програма веселбата започва в 10 ч. Гостите на Празника на първомайския разсол ще могат да опитат вкусния местен деликатес около 12 – 12.30 ч., след като журито каже тежката си дума и в края на музикалната програма.

С годините Празникът на първомайския разсол успя да се наложи трайно в културния календар на община Горна Оряховица. Тази година негови организатори са Кметство Първомайци, Клубът на пенсионера „Дълголетие“, Сдружение „Родолюбци Първомайци“, НЧ „Иван Вазов 1893“, ДГ „Здравец“ и инициативен комитет, който осъзнава ценността на българските кулинарни традиции./ сн. архив RegNews


Ключови думи
Празник на разсола Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета