Събота, 27 Юли 2024
            
Горна Оряховица Други

Детският танцов състав „Приключенци“ стана Абсолютен шампион по фолклор на шампионата „Данфорови ритми“

  17.05.2024 13:28
Детският танцов състав „Приключенци“ стана Абсолютен шампион по фолклор на шампионата „Данфорови ритми“

Отличието Абсолютен шампион спечели Детският танцов състав „Приключенци“ към горнооряховското Народно читалище „Напредък 1869“ от Локалния шампионат по фолклор „Данфорови ритми“ в с. Галиче, община Бяла Слатина. С изпълнението си съставът спечели не само аплодисментите на публиката, но и максимумът от точки от журито.

Освен наградите, осигурени от организаторите, децата, с които работи хореографът Димитър Иванов, получиха Препоръка за участие на XIV Световен шампионат по фолклор „World folk 2024“ в Несебър, к. к. Слънчев бряг, Свети Влас, който ще се проведе в периода 28 август - 1 септември. Още не е ясно даи съставът ще участва в Световния шампионат, но ръководителят му Димитър Иванов не крие гордостта си от представянето на децата.

Фолклорен фестивал „Данфорови ритми“ е музикално събитие със състезателен характер, част от Шампионатната система на Европейската асоциация на фолклорните фестивали с ранг на Локален шампионат по фолклор за региона на Северозападна България. „Данфорови ритми“ се организира от Сдружение „Роден двор“ в партньорство с Народно читалище „Просвета 1910“, с. Галиче и е в рамките на Музикални празници „Евро фолк“.

На сцената в Галиче излиза и състав от Долна Оряховица, също воден от Димитър Иванов. Долнооряховският състав е отличен като най-атрактивен.

Детският танцов състав „Приключенци“ „Приключенци“ е създаден през 2015 г. По-активна дейност започва след 2019 г. и пандемията. В момента в състава са обхванати около 50 деца в 3 възрастови групи. Занятията са според възрастта на момчетата и момичетата. Най-големите например вече имат в репертоара си танци от Северняшката, Тракийската, Шопската фолклорни области, сега работят по танц от Добруджанската, а хореографът се надява през следващия сезон да имат и от Пиринската.

Най-скорошната изява, която предстои за „Приключенци“, е в рамките на фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“, който ще се проведе по време на Събора на овцевъдите от 24 до 26 май край Петропавловския манастир над Лясковец.


Ключови думи
Приключенци Данфорови ритми
Последни
Седмицата
Анкета