Събота, 27 Юли 2024
            
Други Елена

Майстори си мериха сръчността на Петия празник на мекицата в Блъсковци

  13.05.2024 10:09
Майстори си мериха сръчността на Петия празник на мекицата в Блъсковци

Вече станалият традиционен за Блъсковци Празник на мекицата се проведе за пети път в селото. Организатори на събитието са Кметско наместничесто и НЧ "Съгласие - 2014" Блъсковци, заедно с Община Елена. 

Програмата започна с приветствие към събралите се гости и участници от кметския наместник Катя Цветкова.

Тази година над 10 майсторки на тестените изделия се събраха, за да покажат своите умения в направата на мекици.

Вкусни и топли мекици пък имаше много и за всеки вкус. Имаше както сладки – с пудра захар и домашни сладка, така и солени – със сиренце. Най-младият кулинар се оказа Шеф Омут, който неотлъчно помагаше на своята майка Сабрие. Те заедно участват за трети път в направата на мекици. 

Програмата пред кметството започна с домакините от ТФК „Стъмена“ и продължи с певческа група „Бебровски славеи“ към НЧ „Надежда – 1870” с. Беброво и певческата група при НЧ „Искра – 1900“ с. Константин. Гости на събитието бяха младежите от танцов клуб „Цветница“ при НЧ „Развитие – 1902“ в село Мерданя. Културният клуб на пенсионера в гр. Елена също се включи с две певчески групи, които отправиха поздрав към публиката. Разбира се, финалът бе запазен за групата от Блъсковци - „Гласовете на Зинзара“. 

Кметският наместник Катя Цветкова благодари на всички за достойното представяне и награди участниците с грамоти и подаръци.

Петият празник на мекицата отново събра млади и стари, които се веселиха до следобедните часове с кръшни хора и народни песни.
 


Ключови думи
Блъсковци Празник на мекицата
Последни
Седмицата
Анкета