Понеделник, 20 Май 2024
            
Велико Търново Други

ВТУ посрещна патронния си празник

  10.05.2024 16:02
ВТУ посрещна патронния си празник

Патронния си празник посрещна в навечерието на 11 май – Ден на светите равноапостоли и просветители братята Кирил и Методий, Великотърновският университет. Студенти и преподаватели празнуваха с ангажимента да се придържат към традициите на университета, но и да летят в развитието си.

По традиция празникът започна с изнасянето на Патронната икона от ректорския кабинет. Неин автор е доц. Евгени Николов. Наскоро след създаването на Православния богословски факултет доц. д-р Владимир Попов, ректор на Университета по онова време (1991 – 1995) г., решава да се направи икона на светите равноапостоли братята Кирил и Методий. Патронната икона е умалена реплика на иконата „Св. св. Кирил и Методий, просветители български“ от царския ред на иконостаса на Рилския манастир, а иконографията й е нетрадиционна – и Кирил, и Методий са изобразени като архиереи.    

Настоящият ректор на ВТУ проф. Димитър Димитров, съпроводен от официалните лица, поднесе цветя пред паметника на Кирил и Методий, а минути по-късно в академичното си слово припомни за делото им, достигнало апотеоза си със създаването на отделна  християнска цивилизация, различна от гръкоезичната ромейска и латинската западноевропейска.

Привилегия е да учите и работите в този град, обърна се към студентите и колегите си ректорът, нека той остане завинаги в сърцата ви, заръча той.

Университетите са двигателят на интелектуалния напредък на нацията. ВТУ играе особено важна роля в този контекст. Нашият университет ще продължи да се бори за една по-адекватна и справедлива политика на нашата модерна българска държава към висшето образование и научноизследователската сфера. Погледът напред, иновациите и дигиталното бъдеще не трябва да бъдат за сметка на традициите. Университетите са центрове, които играят ключова роля в разпространението на знания и ценности, обучават студенти в различни области, предоставяйки им знания, но и подпомагайки ги в развитието на критично мислене, демократичните ценности, социална отговорност. Те са места, в които се създава културният капитал на обществото, като се насърчават разнообразието и свободата на изразяване, играят ключова роля в икономическото развитие на нацията, те са места на трансфер на технологии, знания, научни изследвания... Но университетите не са създадени само за да създават кадри, това могат да го правят и средните специализирани училища. Университетите още от средновековието създават хора, които движат обществото напред. Още Сократ е казал, че най-висшата цел на образованието е създаването на човеци. Бих допълнил – човеци, които умеят да живеят заедно като общество и да го градят така, че то да бъде пример за другите. Образованият човек никога не може да бъде изцяло щастлив, защото мисли критично, има заложен в себе си здрав скепсис. Но това не му пречи да бъде горд, да не се унижава, да знае цената и мястото си, да се развива. Затова – учете се, скъпи студенти, развивайте през целия си живот това, което сте научили. Не пестете усилия. Мателиалните дадености са важно условие за нормалното човешко съществуване, но те са немислими без другото. Развивайки се, вие неминуемо ще получите и желаното материално удовлетворение. И ако сте достатъмчно умни, ще научите и степента на неговата достатъчност. Но винаги заедно, винаги в обществено съгласие, каза още проф. Димитров. Учете, защото знанието е сила, борете се, защото животът е борба, търсете хармонията във всичко като горди хора, добри граждани и любящи родители, всичко останало е от Лукавия, още веднъж поръча на младите хора ректорът.  

Проф. д-р Миглена Темелкова – ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи и председател на Съвета на ректорите, също се обърна към студентите и техните преподаватели. Самата проф. Темелкова е възпитаник на ВТУ и не скри, че прекараните тук 5 г. са формирали у нея личността, характера, мирогледа и ценностите й.

Университетът е средище на морал, ценности, възпитание, култура. В българското висше образование са потребни университети, които формират не само система от знания, но и ценности. Така, както прави ВТУ, посочи проф. Темелкова, пожелавайки на студентите и на колегите си силата на Кирил и Методий и дързостта на техните ученици да разпространяват името на ВТУ не само в страната, но и в чужбина. Защото българското висше образование има нужда оп посланици и извън пределите на България, заяви проф. Темелкова. Ако не бяхме човеци, днес нямаше да празнуваме – нямаше да съхраним историческата памет, за да можем да кажем, че Търново е империята на духа, допълни проф. Темелкова.

Официалната част продължи с приветствие от проф. д-р Александър Николов – зам.-председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ и председател на Общото събрание на Софийския университет, празничен богослов от великотърновския митрополит Григорий, фолклорен поздрав от главен асистент Ана Борисова и дъщеря й Яна Стефанова и концерт на Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков. Празника на ВТУ уважиха народните представители проф. Костадин Ангелов, Димитър Николов и Станислав Стоянов, областният управител Ивайло Здравков, председателят на ОбС във Велико Търново Венцислав Спирдонов, зам.-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова и др.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
патронен празник ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета