Понеделник, 20 Май 2024
            
Велико Търново Политика

Областният управител и директорът на ОД на МВР във Велико Търново обсъдиха подготовката на изборите

  09.05.2024 14:00
Областният управител и директорът на ОД на МВР във Велико Търново обсъдиха подготовката на изборите

Областният управител Ивайло Здравков и директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново ст. комисар Димитър Машов обсъдиха подготовката за изборите на 9 юни. Срещата беше проведена с цел набелязване на конкретни мерки за гарантиране на сигурността, опазване на обществения ред и ефективно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, при подготовката и произвеждането на изборите за членове на Европейски парламент и изборите за Народно събрание на 9 юни 2024 г., както и за организиране извършването на охранително обследване на Областната администрация, където ще се съхраняват бюлетините до предаването им на общинските администрации.

Областният управител Ивайло Здравков отчете ролята на МВР, органите на държавна и местна власт за гарантиране политическите права на гражданите и нормалното протичане на изборния процес при подготовката и по време на изборите. В тази връзка даде указания да се предприемат всички необходими мерки за недопускане извършването на престъпления против политическите права на гражданите и гарантиране на обществения ред по време на изборния процес.

Ст. комисар Димитр Машов увери областния управител, че в ОДМВР - В. Търново е създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на подготовка и при произвеждане на изборите.

В тази врьзка е направен разчет на необходимите сили и средства за охрана на РИК и СИК. Сьздадена е организация за провеждане на работна среща между началниците на РУ при ОДМВР - В. Търново с представители на местната администрация, кметовете и представители на РИК. Целта й е набелязване на съвместни действия по обезпечаване сигурността на предстоящите избори и маршрутите за съпровод на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, изборните материали и книжа. Указано е по време на срещите да бъдат обсъдени и възможностите за провеждане на обучения с полицейския състав, ангажиран пряко с изборите от страна на представителите на РИК. Охранителни обследвания на помещенията на секционните избирателни комисии (СИК) ще се извршат в срок до 16.05.2024 г. Предприети са съответните мерки за тяхното противопожарно обезопасяване, охрана и осигуряване на телефонна врьзка.


Ключови думи
подготовка избори
Последни
Седмицата
Анкета