Неделя, 19 Май 2024
            
Избори 9 юни 2024 г. Политика

31 листи се регистрираха в РИК – Велико Търново за Парламентарните избори на 9 юни

  07.05.2024 20:32
31 листи се регистрираха в РИК – Велико Търново за Парламентарните избори на 9 юни

20 партии и 11 коалиции регистрираха листи в РИК – Велико Търново и ще се борят за осемте места в 50-то Народно събрание, излъчвани от IV МИР.

На практика в региона се регистрираха всички субекти, които ще участват на изборите на 9 юни. 23 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация в ЦИК. „Атака“ на Волен Сидеров отпадна заради недостатъчно подписи. „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и ПП „Правото“ се отказаха от участие и ЦИК заличи регистрацията им. Така че останаха само 20 партии.

Кандидатите за нови депутати от Великотърновска област са общо 270, което е доста повече от предишните няколко вота, когато участниците в листите бяха около 240. Напливът на участници идва вероятно от новите коалиции, които подхождат амбициозно и правят дълги листи.

Пълни листи с 16 кандидати са регистрирали 9 формации, една е с 15 кандидати. Това са на първо място парламентарно представените сили – „Възраждане“, ГЕРБ – СДС, ДПС, „БСП за България“, ИТН, „Продължаваме промяната – Демократична България“. Пълна листа имат и традиционно силната в региона ВМРО – БНД и „Зелено движение“, което се отцепи от ПП-ДБ, както и новата коалиция „Синя България“. С 15 кандидати е коалиция „Левицата“, която във Велико Търново ще се води от Татяна Дончева.

На другия полюс с един кандидат е партията с гръмкото име „За Велика България“. „Коалиция за розата“ и ПП „Ние идваме“ са успели да вербуват двама, съгласили се да се впишат в изборния регистър. ПП „Пряка демокрация“ и ПП „Глас народен“ са с по трима кандидати. Останалите листи се движат между 5 до 9 кандидати, а КП „Център“ е с 11.

Много са малко промените в първите места на водещите листи, така че едва ли ще има някаква промяна в представителите на Великотърновска област в 50-то Народно събрание.

Разглеждаме ги по реда на регистрация. „Възраждане“ отново се води от Станислав Стоянов, но той е водач и на евролистата на партията си. Така че вторият Ангел Янчев е човекът, който ще представя региона в българския парламент. Ако не кажат друго преференциите.

При ГЕРБ-СДС ситуацията е една и съща що се отнася до първия и третия – сегашните депутати проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов. Помежду им винаги се слага някой от търновската организация, който така и не стига до Парламента. Сега мястото ще отстоява Росица Димитрова. Пък и този път коалицията се надява на три места.

ДПС отново се води от Йордан Цонев, който по традиция предпочита да е депутат от Велико Търново.

Нов водач има "БСП за България". Отново е зам. председател на партията, но не е Кристиян Вигенин, който ще става евродепутат, а Атанас Зафиров. Той води и в Хасково. Втора в Търновската листа е сегашната депутатка Валентина Димова.

„Има Такъв народ“ не успя да вкара депутат от региона на последните избори, но, ако го стори сега, водачът е същият – Андрей Чорбанов. Същият е и вторият, който евентуално ще заеме мястото – Момчил Иванов.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ също са без промяна – Людмила Илиева е начело, а Йордан Терзийски е втори.

Интересното ще е, ако някоя от новите коалиции успее да направи пробив, прескачайки 4-те процента и влизайки в Парламента. Но трябва повече време за анализ кой кой е в техните листи.


Ключови думи
избори 2024 регистрирани листи