Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Горна Оряховица Култура

Мартина Вачкова и Юрий Дачев идват във Велико Търново и Горна Оряховица за представянето на книгата за актьора Григор Вачков „Пратеник на мъжки времена“

  06.04.2024 16:50
Мартина Вачкова и Юрий Дачев идват във Велико Търново и Горна Оряховица за представянето на книгата за актьора Григор Вачков „Пратеник на мъжки времена“

В рамките на тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф“ във Велико Търново и Горна Оряховица издателство „Фабер“ представя спомените за Григор Вачков – „Пратеник на мъжки времена“. Събитието ще е със специалното участие на дъщерята на актьора Мартина Вачкова и драматурга и режисьор Юрий Дачев.

„Пратеник на мъжки времена“ е посветена на 80-годишнината от рождението на Григор Вачков. Нейните автори са признателни на всички, които честно и обичливо, с написани или изречени думи, помогнаха за създаването й.
Григор Вачков - обичан, щедър, силен, немногословен, открит, тайнствен, с изпънати рамене крачи през страниците на "Пратеник на мъжки времена". В нея няма пълзене по биографична последователност и рецензентски редове за прекрасните му роли. Тя е опит чрез осветени спомени и кадри да настигнем мъжкото време, което донесе с присъствието си. Писма, дневници, неизвестни събития, премълчани или недовършени признания за големия български актьор събират надежда, че „последното лято“ на това мъжко време не се е изнизало. И че близо пред нас, като през прорасла родопска пътека, разсича тръните човекът, който твърдеше: „При мен всичко беше просто!“.

"Пратеник на мъжки времена" не е панахида за великия актьор, а сборник от спомени за прекрасния човек Григор Вачков. Спомени, събрани от най-близките му – Мартина и Силвия Вачкови и разказани от Юрий Дачев, историите в тази книга са пълни с усмивки, но и с носталгия.

В "Пратеник на мъжки времена" са включени подробни списъци с филмовите и театрални роли на Григор Вачков, както и много снимки, излезли от личния архив на семейството, приятелите и колегите на великия актьор. С отзивчивото съдействие на БНТ и щедрото сътрудничество на авторите и техните наследници към изданието бе включен и DVD със запис на спектакъла „Ние, духовата музика“ от 1973 г. (режисьор Иван Младенов, сценарист Йордан Радичков) с участието на Григор Вачков, Георги Парцалев, Георги Калоянчев и др.

Във Велико Търново представянето е в понеделник, 8 април, в 17.30 ч. в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Ден по-късно – на 9 април, в 17.30 ч. Пратеникът на мъжките времена ще гостува и на Общинската библиотека в Горна Оряховица./ сн. организатори


Ключови думи
Пратеник на мъжки времена Григор Вачков
Последни
Седмицата
Анкета