Понеделник, 29 Апр 2024
            
Елена Култура

В Елена връчването на наградата „Стоян Михайловски“ ще е под патронажа на Министерството на културата

  06.04.2024 08:01
В Елена връчването на наградата „Стоян Михайловски“ ще е под патронажа на Министерството на културата

Елена е градче, в което първа глътка въздух са поели велики българи - революционери, духовници, просветители, общественици, поети, писатели…Сред тях с особена сила и тежест стои Стоян Михайловски – автор с остро сатирично перо, баснописец, общественик. Община Елена отдава дължимото на Михайловски с различни прояви – поднасяне на венец и цветя пред паметника в центъра на града  в деня на рождението му 7 януари, ученически конкурси около кръгли годишнини, а в 12 ч. и в делник, и в празник от сградата на Общината зазвучава най-българският химн „Кирил и Методий“.

Най-мащабното отдаване на признателност към Стоян Михайловски е на 24 май, когато се провежда тържествена вечер за удостояване на български творец с литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“.
През месец февруари Община Елена кандидатства събитието да премине под патронажа на Министерство на културата и в отговор е изпратено писмо с потвърждение, че литературната вечер на 24 май 2024 г. за връчване на „Почетен знак „Стоян Михайловски“ получава този статут.
С решение на Общински съвет Елена е определен носителят на наградата за 2024 година и това е проф. д-р Димитър Михайлов - автор на много книги и статии, посветени на бележития еленчанин: „Стоян Михайловски” „Етюди за самотника: 70 години от смъртта на Стоян Михайловски“, „Сериозната“ против „смешната“ сатира – Стоян Михайловски – Алеко Константинов“, „Стоян Михайловски. Поетически текст и национален контекст”. Съставител е на книгата на Стоян Михайловски „Бог. Религиозни стихотворения”.
Сигурно е, че връчването на наградата под патронажа на Министерство на културата ще се превърне в истински значимо събитие за ценителите на българското слово.


Ключови думи
Почетен знак Стоян Михайловск