Понеделник, 29 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Три дами откриват архитектурни съкровища в българските села

  01.04.2024 11:38
Три дами откриват архитектурни съкровища в българските села

През месец април 2024 г. три дами тръгват отново на път от София към Северна България, за да издирват и популяризират архитектурните съкровища на българските села. Те са архитектите Надежда Сучева и Елена Стойчева, автори на платформата ruralheritage.bg, и видеографът Десислава Тодорова, която ги придружава. Те ще проведат серия от срещи и дискусии, с които искат да привлекат интереса на местните общности към темата за сградите като носители на културна идентичност и красота. Поканата за презентациите е отворена за всички, които искат да научат повече или да се включат в разговора.

Елена и Надежда се запознават на доброволческа акция за облагородяване на селско пространство през 2021г. и бързо намират общи възгледи и мотивация. Водени от любовта към селата и любопитството към историите, които местните хора разказват за своите къщи, те започват да пътуват из села в Търновско, Видинско и Врачанско. Мисията им е да съхранят поне част от знанието за стиловете и функционалността на тези сгради като ценна част от архитектурното наследство на България.

„Открихме, че българското село е като съкровище, което ние сме на път да загубим – да загубим облика и автентичността му. Ние искаме да алармираме за това и да ви покажем колко красиви и самобитни са селските къщи. В тях са вложени много старание, стремеж и свобода, а народното творчество е преплетено с външни влияния.” - споделя Надежда Сучева.

Дамите с възторг откриват, че всеки регион, даже всяко село, има специфичен архитектурен стил, развил се с времето, съчетаващ изтънчено местно майсторство и разнообразни културни влияния. Той резонира в появата на уникални конструктивни форми и декоративни елементи – интересни релефни мазилки, нежни флорални фигури, цветни рисувани тапети и т.н.

Фокус на проекта са жилищните сгради от малко изследвани в българските села периоди: 20-30те години на ХХ в., стил класицизъм или сецесион, 60-80-те години, както и появилите се в последствие уникални смесици на стилове.

Според архитектите много села биха могли да се гордеят със своето наследство, но ценността и красотата на селската архитектура там все още е недостатъчно осъзната. Те канят всеки да се включи в събирането на примери и разширяването на платформата. За да узнаете как да участвате, посетете уебсайта www.ruralheritage.bg.

Настоящият проект „Архитектурни съкровища на българските села – Презентация“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд “КУЛТУРА” по програма „Разпространение“ 2023 г. Платформата е реализирана с финансовата подкрепа на програма “Културно наследство” на Национален Фонд “КУЛТУРА” 2021г. в партньорство със сдружение ”Фабрика за идеи” и сдружение “Мещра – традиционни знания и занаяти.”

В Търновско програма на турнето на ruralheritage.bg включва срещи в Читалището в Миндя на 6 април и в пространството ТАМ във Велико Търново на 7 април.

Надежда Сучева е дипломиран архитект със самостоятелна практика от над 8 години, с фокус основно върху жилищната архитектура и интериорите. Нейни проекти са публикувани в реномирани списания за интериор и дизайн, а някои от тях са отличени с международни награди. Автор е на статии за устойчивите тенденции в дизайна и архитектурата. Преди 8 години редом с други съмишленици, учредяват гражданското сдружение Термално - Нормално, по настояще Българска Асоциация за Термално Наследство, чиято цел е опазването и възстановяването на изоставените бански сгради, както и правилното развитие и управление на минералните водни ресурси. Е. Т. I. K. A пък е нейният устойчив и социално-ангажиран бранд за ръчни плетива от рециклирани материали.

Елена Стойчева завършва архитектура в Берлин, след това работи във Виена в областта на включващото планиране за малки населени места. Интересът към селата и тяхното културно богатство я връща към България, където тя участва в инициативата „Резиденция Баба,“ която цели да донесе повече изкуство, култура и междупоколенческо общуване в селата. В момента се развива като режисьор на документални филми, а нейният къс филм „Училище не се продава“ е част от изложбата на Българския павилион на Биенале по архитектура във Венеция 2023 г.


Ключови думи
ruralheritage.bg
Последни
Седмицата
Анкета