Събота, 27 Апр 2024
            
Елена Култура

Режисьорът Илия Костов гостува в Елена с филм за кръга „Мисъл“

  27.03.2024 16:25
Режисьорът Илия Костов гостува в Елена с филм за кръга „Мисъл“

По традиция в дните около празника Благовещение в Община Елена се организира поетична вечер, посветена на Мина Тодорова, но тази година вместо поезия, в Художествената галерия се състоя премиерата на филма „Интимно за кръга „Мисъл“.

Специален гост на събитието бе режисьорът и продуцент на филма Илия Костов – творец с утвърдено име в киното, чиито филми са носители на много наши и международни награди.

За героите от лентата – четиримата мъже от кръга „Мисъл“ – д-р Кръстьо Кръстев, Пенчо Славейков, Пейо Яворов и еленчанина Петко Тодоров, той казва: „Всеки един от тях е оставил дълбок отпечатък върху нашия политически и културен живот в един определен отрязък от родната и европейска история. В този контекст трябва да се разглеждат, както техните обществени, политически и културни нагласи, така и интимните им схващания за любовта, жената, жертвата, компромиси...“

„Интимно за кръга „Мисъл“ е филм за едни от най-мащабните фигури в полето на националната ни литература от началото на миналия век, представени като на обикновени хора, разпънати от собствените си мечти, страхове, амбиции и желания. Съдбата е обединила тази изключителна четворка и чрез трагичния край на всеки от тях – всички те умират един след друг в рамките на няколко години.


Ключови думи
„Интимно за кръга „Мисъл“ Илия Костов