Сряда, 19 Юни 2024
            
Други

Съборът на овцевъдите събира заедно бранша и почитателите на българското, празникът ще е от 24 до 26 май край Петропавловския манастир (програма)

  26.03.2024 11:44
Съборът на овцевъдите събира заедно бранша и почитателите на българското, празникът ще е от 24 до 26 май край Петропавловския манастир (програма)

От 24 до 26 май т.г. ще се проведе дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите в България.  Най-голямото и атрактивно пролетно събитие ще събере на едно място - край Петропавловския манастир над Лясковец, област Велико Търново - бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции. Трите дни ще са изпълнени с много преживявания и емоции – истински празник на българското, съчетаващ поминък, традиции и фолклор.

На площ от 1300 кв. м., в най-мащабното изложение на чистопородни животни, ще бъде представено разнообразието на автохтонни, местни и редки породи овце и кози, отглеждани у нас. В три специализирани зони животновъди ще покажат селектирани животни от над 30 породи. Край Петропавловския манастир ще има изложение на селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството. Ще могат да се видят изложби на овчарски кучета, елитни коне, магарета и интересни демонстрации с тях.

Фермери от цялата страна ще мерят сили в атрактивни състезания по  ръчна стрижба, доене, майсторско обезкостяване на агнета, теглене на товари от най-големите коне тежковози. Отново ще се търсят козите с най-дълъг косъм, а изключително зрелищно се очертава да е състезанието за най-тежък коч, в което премията за собственика на животното победител е 1000 лева. За първи път ще се проведе и състезание за майсторско рязане на овчи суджук.

Под мотото „Българските храни от български суровини“ ще е традиционното изложение на  фермерски продукти от овче и козе мляко и месо. Производителите ще могат да се включат в специален конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал, кисело мляко и оригинален продукт от овче/козе мляко и да получат отличителен знак за качество, който ще се присъжда на събора за първи път.

По време на събитието ще има зони за директни продажби с качествени био храни и напитки, празничен курбан, демонстрации на старовремска кухня и на стари български рецепти за млечни храни, чевермета, разнообразни кулинарни зони, изложение на занаяти и народни веселби.

Старият бит и традиции от различни краища на страната ще „оживеят“ в етно възстановката „ЧифликЪт“. Там посетителите ще могат да се включат в мобилни арт работилници и различни демонстрации. Интересни занимания, пленери и образователни игри очакват най-малките в традиционната за събора Детска творителница. Бойните умения на старите българи в три спектакъла ще представи Прабългарската школа за оцеляване Бага- Тур.

В дните на събора на две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. В дванадесетото му издание над 2 500 изпълнители-самодейците ще представят фолклор от всички етнографски области на страната, а за запалените по българските народни ритми ще има хоротеки.

Вълнуващи ще са празничните концерти, в които ще се включат Жечка Сланинкова, Лилия Семкова, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл,  Иво Папазов - Ибряма и оркестър „Тракия“.

Национален събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно край Патропавловския манастир от 2011 година. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Медийни партньори са Българската телеграфна агенция и Българското национално радио.


Ключови думи
Национален събор на овцевъдите 2024