Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Светски

Миро и Кристина Гавазови създадоха „Седмото небе“ за радост на децата и спокойствие на родителите

  24.03.2024 06:39
Миро и Кристина Гавазови създадоха „Седмото небе“ за радост на децата и спокойствие на родителите

Футболният треньор Мирослав Гавазов влиза в необичайна роля. Заедно със съпругата си Кристина той създаде първото в града кафене с детски център, който може да задържи вниманието на хлапета от една до 12 години за повече от час. „Седмото небе“ заема мястото на старото кафе „Фреш“ в „Макс Марк“ и наистина може да прати и деца, и родители на седмото небе. Едните, защото могат да играят на воля, а другите заради спокойствието и вкусните предложения на кафенето.

Направихме го, защото сме родители. Винаги сме изпадали в голяма драма, когато искаме да излезем с малкия, особено, ако трябва да се видим с приятели. Никъде в Горна Оряховица не можеш да отидеш с малко дете и да си спокоен – или ще трябва да го гониш непрекъснато, или хлапето ще пищи и нервничи. Децата са си прави да искат внимание, но и родителите им имат нужда да се видят с други хора. В един момент, чудейки се къде да идем, решихме, че можем сами да създадем такова място, обяснява Мирослав. Синът на двама култови за Горна Оряховица спортисти – Ценко и Снежана Гавазови, има свой наследник – Цветозар, който е само на 3,5 години и е най-добрият тестер за занимателността на съоръженията в „Седмото небе“.

Когато решили, че ще рискуват със свой бизнес, започнали да търсят помещение и приятел им подхвърлил идеята за „Фреша“ в „Макс Марк“. Мястото е атрактивно и били притеснени ще могат ли да го вземат. Но станало така, че собственикът повярвал в техния проект и им се доверил.

Реално кафенето нямало нужда от някакъв сериозен ремонт, дори съвсем естествено си паснало на идеята със свежите тонове, в които е боядисано. Това не означава, че трудът бил малко. Никак не е малка и инвестицията. За Мирослав и Кристина залогът е голям – влагат в тази идея всичко. Но пък решили да не правят компромиси и да го направят по най-високите стандарти.

Реално „Седмото небе“ са два почти самостоятелни обекта – кафене за родителите и детски център. И за двете места домакините опитали да подберат най-доброто. Първата им грижа била, разбира се, детското съоръжение. За него се доверили на най-добрата фирма в България за подобни неща. Проектът се прави според конкретните нужди, сглобява се на място и малкото детско царство си има всички сертификати за безопасност. Не само подът е с ударопоглъщаща  настилка, но и стените са облицовани и обезопасени. Детският кът е разделен на две части. За най-малките има бебешки басейн с топки, пързалки, масички и столове за тихи игри. По-интересно става в къта за големите, където има разнообразни предизвикателства. Интересни са дори за 10-12-годишни деца.

Само месец след откриването „Седмото небе“ е търсено място за детски партита и отбелязване на специални поводи. Предимствата са много. Първото е безопасността. След това домакините предлагат да поемат пълната грижа за празника. Достатъчно е родителите да зададат параметри и Мирослав и Кристина ще организират всичко останало.

Хубавото е, че децата, попаднали в центъра, нямат нужда от аниматор. Те си играят така, както родителите им навремето са играли пред блока. Така че това е един спестен разход, а и със сигурност по-полезно прекарани час-два за малките, които си щуреят както на тях им харесва. В същото време центърът има и човек, който постоянно наглежда малките посетители. И неговите услуги влизат в цената за ползване на съоръженията.

Докато Миро дели времето си между футбола и „Седмото небе“, Кристина е основният двигател в заведението, където също залагат на най-добрите продукти – кафе, сладкиши и всичко, което биха поискали родителите, докато децата им играят.

Двамата тепърва се учат да въртят заведение, но имат сериозни планове как да превърнат своето място в нещо повече от място за игра. Искат да направят своего рода занимални през ваканциите. Хлапетата ще идват да играят, но между игрите ще имат и занимания по смятане, писане или четене.

Забавлявайки се, искаме те да прочетат книгите, които са ни особено скъпи, а като че ли днешните деца ги заобикалят. „Пипи дългото чорапче“, „Малкият принц“ и още такива класики реално си остават непознати за много съвременни деца. Ние си мислим, че това е голяма загуба и ще опитаме да провокираме повече четене, казват Мирослав и Кристина.

Планират и рисуване за деца, както и рисуване на деца с родителите им и още подобни занимания за малки и големи.

Но „Седмото небе“ не е само място за деца и родители. Това е правилният избор за хора, които искат спокойствие, достатъчно разстояние между масите, добро кафе, вкусни сладкиши, а защо не и добра испанска бира. Никакво пушене, разбира се, но пък хлапетата почти не се чуват в съседната зала.

Между другото интересна е историята как Миро и Кристина се намерили с производителите на сладките изкушения. Двамата си представяли как работят с домашно приготвени торти и сладкиши и много търсели, но така и не можели да изберат подходящата фирма. Докато малко преди да отворят, на място дошли мъж и жена и им предложили да работят заедно.

Обиколихме толкова много производители, а накрая това, което търсехме, само ни намери, разказва Мирослав. Сладкарите имат малък цех в Първомайци, където се работи само с истински продукти без никакъв компромис с качеството. И си струва да се опитат нещата им, особено с кафето, направено от Кристина.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Седмото небе Мирослав Гавазов