Събота, 27 Апр 2024
            
Други Лясковец

Десетки деца се включиха в конкурс на НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец

  08.03.2024 12:20
Десетки деца се включиха в конкурс на НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец

Над 80 картички участваха в тазгодишния конкурс „С обич за мама“, обявен от НЧ „Напредък 1870“ в Лясковец. конкурсът бе проведен за шести път, по традиция – в навечерието на 8 март.

И през тази година в творческата надпревара за най-оригинална честитка се включиха не само децата от Лясковец, но и от други кътчета на страната. Своите арт шедьоври предложиха участници от свищовското село Алеково, от горнооряховското Първомайци, от с. Бараково, община Кочериново, от Велико Търново и Килифарево.

Общият брой на участниците е 80 с 84 картички, всяка една от които сътворена с много труд, старание, талант и въображение. В изработката на своите творения децата са използвали различни материали, техники, цветове и елементи, които сами по себе си ги правят пъстри, разнообразни и уникални, но обединени от общото послание „С обич за мама”.

В три възрастови групи бяха оценени предложените за съревнованието творби. Жури в състав председателят на читалището Васил Русев, художниците Марияна Крумова и Николинка Бабукчиева и Красимира Голакова – библиотекар, определи победителите.

В групата на 2- до 6-годишните първото място е за петгодишния Мартин Светлозар Минчев от лясковската ДГ„Радост”, а на второ е негов връстник от същата детска градина - Николай Йорданов Илиев. Трето място спечели картичката на Дара Костадинова – също петгодишна, от ДГ „Пчелица”. Специална награда на журито за оригиналност получи Румен Георгиев Георгиев от ДГ „Радост”, на 6 години. Поощрителна награда заслужи Димитър Венциславов Великов от с. Първомайци, възпитаник на ДГ „Здравец” – 7-годишен.

При учениците от първи до пети клас наградата за първо място грабна Румяна Бяхова от гр. Лясковец, ученичка в НУ „Цани Гинчев”, на 8 години. Георги Стефанов от същото училище и на същата възраст е втори, а на трето място бе класирана Мелиса Трайчева Стефанова – ученичка от III „б” клас на СУ „М. Райкович”, град Лясковец.

При по-големите ученици на първо място се нареди петокласничката Катрина Чамурова – възпитаник на СУ „М. Райкович”, второто място е за Нурджан Алиибрямов от гр. Велико  Търново – 13-годишен, а трета е Вилислава Кирилова Петрова от село Алеково, на 11 години. Специалната награда на журито за оригиналност в тази възрастова група отиде при Сияна Мирославова Илчева от Клуб по „Квилинг и декупаж” към НЧ „Напредък – 1884”, град Килифарево, която е 12-годишна. И тук бе дадена поощрителна награда – тя е за Денислав Веселинов Гочев – шестокласник от лясковската гимназия.

Читалищното настоятелство благодари на всички участници в конкурса и кани гражданите да разгледат богатата изложба, експонирана във фоайето (2 етаж пред библиотеката) на НЧ „Напредък-1870“ в Лясковец.


Ключови думи
Напредък 1870