Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Второкласници от Горна Оряховица се включват в състезанието „Буквоплет”

  03.03.2024 06:42
Второкласници от Горна Оряховица се включват в състезанието „Буквоплет”

180 второкласници от три училища в Горна Оряховица се включват в националното състезание „Буквоплет”, което поощрява знанието по български език на малките ученици.

„Буквоплет” е родната версия на английското Spelling Bee, което е популярно и в българските училища. Създадено е по идея на „Лайънс клуб България” и на този етап форматът е насочен към учениците от II клас.

Инициатори за провеждането му в Горна Оряховица са СУ „Георги Измирлиев” и „Лайънс клуб Царевец” – Велико Търново. Предизвикателството бе прието и от второкласниците на ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Св. св. Кирил и Методий”.

В първия етап от състезанието всички включили се училища излъчват своите представители, които по-късно ще се състезават помежду си в градския финал. Победителят и първият му подгласник от градския етап отиват на национален финал.

Самото състезание също преминава през няколко етапа. Първо децата получават дума, която трябва да изговорят буква по буква, както се изписва. След това трябва да използват зададена дума в изречение и накрая да поставят в готово изречение липсващата дума.

Целта на състезанието е да се поощри изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. При стриктни правила децата трябва да докажат, че успешно могат да изговарят буква по буква различни думи, чийто смисъл разбират.

В трите училища, приели предизвикателството „Буквоплет” вече излъчиха своите победители. На 16 март те ще се срещнат в градското състезание, което започва в 10:30 часа в Младежкия дом.

Там организацията се поема от Общината, а оценяващата комисия е много сериозна. Председател на журито ще е проф. Иван Харалампиев, който заедно с проф. Божанка Моцинова и д-р Ренета Минчева – методист по „Български език и литература“ в Педагогическия факултет на ВТУ и заместник-кметът Петя Иванова ще оценяват представянето на второкласниците.

Двамата най-добри се класират за националния финал, който ще е през април в Панагюрище.


Ключови думи
Буквоплет