Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Изложбата „Дамите - marriage d` amour” откриват в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

  02.03.2024 16:02
Изложбата „Дамите - marriage d` amour” откриват в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

На 8 март в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново се открива изложба на жени творци в областта на изящните изкуства, организирана от Сдружение „Клубът“. Това е подходящия начин да бъде отдадена почит на Маргарита Пуева - един от най-изтъкнатите творци, свързани с град Велико Търново и факултета по Изобразително изкуство, като една от залите в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, по предложение на „Клубът“ и с решение на Общински съвет, ще бъде кръстена на нейно име.

Организаторите разказват:

Маргарита Пуева беше творец от световна величина, приживе призната, един от осемте в света носители на наградата „Хенри Мур“ и изключителна личност.
В огромния поток от информация, който ни залива, някак се размиват имената на големите творци, но те трябва да имат своето заслужено място в живота на обществото, защото са базата, на която то са крепи и развива. Почит, памет, уважение и приемственост са идеите на предстоящата изложба.
Изкуството е трудно занимание. За жените творци може би още по-трудно поради естеството на женската природа. Защо го правим? Защото не можем иначе – това е брак по любов, “marriage d` amour”.
В изложбата участват творци, работещи в различни направления на съвременното изкуство, представящи различни лица и гледни точки. Някои от участниците са били близки приятели на Маргарита Пуева – съученици, състуденти, също свързани с града и постигнали успех и реализация.
Дамите: Иваничка Панева, Снежана Славова, Анета Яламова, Наташа Атанасова, Николина Джановска, Валентина Лапчева, Цветелина Максимова, Виолета Радкова, Ралица Русева, Мая Кубратова, Нина Лишовска, Петя Танева, Петя Денева, Марина Богданова, Игната Василева, Галя Чунтова, Надя Петрова, Мара Мариела Димитрова, Ралица Савова, Мария Чакърова, Светланa Косева, Ива Маркова, Пенка Илиева – Чория, Виолета Белчева, Катерина Милушева, Пенка Никова, Миряна Генчева, Виолета Чалъкова, Галина Цветкова, Милена Микова, Адриана Христова, Елена Стоева.

Изложбата ще бъде открита в 18 ч./ сн. организатори


Ключови думи
Дамите