Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

961 самодейци участват в различни формации към читалищата в община Горна Оряховица, 15 са творческите състави към пенсионерските клубове

  29.02.2024 15:45
961 самодейци участват в различни формации към читалищата в община Горна Оряховица, 15 са творческите състави към пенсионерските клубове

Българските читалища са уникални центрове на просвета, в които народът ни е създавал желанието и възможностите за свобода. С такива думи, с благодарност и с пожелание за здраве и успехи кметът на Горна Оряховица Николай Рашков се обърна към читалищни и културни дейци от общината. В Художествената галерия „Недялко Каранешев“ се проведе традиционната празнична среща, посветена на 1 март - Ден на любителското художествено творчество.

Грамоти по повод празника кметът връчи на представителите на читалищата от града и населените места, а също на ръководителите на Център за подкрепа за личностно развитие, Балетна школа „Грация“, Детска вокално-драматична студия „Mamma Mia“, Танцов фолклорен клуб „Елбетица".

Приветствие към самодейците отправи и заместник-кметът Петя Иванова. На церемонията присъства зам.-кметът по бюджет и финанси Даниел Божанков, ръководителите и представители на отделите по хуманитарни дейности.
Специални гости бяха Почетните граждани на Горна Оряховица маестро Донка Копринкова и вокалният педагог Аделина Колева.

Традициите и културните ценности в горнооряховския регион се популяризират, чрез 67 разнообразни форми на любителското творчество в 15-те читалища в общината. Общо 961 са участниците в различните формации, като 444 от тях са деца и младежи на възраст под 18 години.
Функционират 24 клуба с 458 участници, а отделно от това 4 музикални школи с 11 различни класове по класически и ударни инструменти, поп музика, народно пеене, народни инструменти и хора. Културните ценности се пазят и развиват и с работата на 5 кръжока, Център за подкрепа за личностно развитие и др.
156 пък са участниците в 15 творчески състава към 18–те клуба на пенсионера в община Горна Оряховица.

В празничната програма, посветена на любителското изкуство участие взеха Рая Исянкова и Александра Пулова при Народно читалище „Христо Козлев -1883” в Долна Оряховица, Белослава Божанкова и Ива Зеленкова от Балет „Грация“, дует Ивелина Плат и Мирела Блажева при Народно читалище „Развитие-1884“ в Поликрайще, Марио Петков и Константина Костадинова от клас по китара, а също Ивелина Ангелова, Ралица Арабаджиева и Елица Маринова от класа по пиано при НЧ „Напредък – 1869“.


Ключови думи
самодейци