Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Политика

Общинските съветници от ГЕРБ питат опозицията: За гражданите на Велико Търново ли работим, или за партийните централи?

  29.02.2024 14:32
Общинските съветници от ГЕРБ питат опозицията: За гражданите на Велико Търново ли работим, или за партийните централи?

С позиция във връзка с Бюджет 2024 излязоха общинските съветници във Велико Търново. В нея се казва:

„Разумът надделя над популизма – Общинският съвет прие Бюджет 2024 на Общината

Гражданите на Велико Търново и общината са ни гласували доверие, за да ги представляваме и да работим за изпълнението на техните искания. Пред нас хората настояват улиците и тротоарите да са по-добри и по-чисти, пътищата към селата да са асфалтирани, транспортът да е по-уреден, да се облагородят междублоковите пространства, да има достатъчно места за паркиране и прочие. Инструмент за всичко това са Бюджетът и Инвестиционната програма на Общината.

Наясно сме, че всичко това струва пари. Наясно сме, че никоя община, в това число – и Велико Търново, да бъде преобразена за месец, два или година. Затова кметът и експертите от общинската администрация изпълняват инвестициите поетапно. А ние – общинските съветници, като гласа на гражданите, помагаме за това планиране.

Чест прави на кмета Даниел Панов и екипа му, че поканиха на разговори за бюджета и инвестиционната програма общинските съветници от всяка една група. За да чуят максимално много искания и да се състави план кои инвестиции да се изпълнят тази година.

В проекта за Бюджет и Инвестиционна програма намират място предложения на всички групи, при това – доста балансирано. И вместо колегите от БСП, Възраждане (с изключение на колегата Стилян Найденов, който подходи отговорно) и от ППДБ да подкрепят конструктивния подход, те гласуваха срещу бюджета и инвестиционната програма. И в комисиите, а някои – и на отминалата сесия.

И тук идва въпросът – защо, колеги? На фона на всички проведени срещи и разговори, на фона на включените предложения, направени от всички вас? Искате нещо, получавате го, а после не го подкрепяте? И за да не търсим обяснение в психологията, а доста велики умове са описали подробно на какво се дължи подобно поведение, ние от ГЕРБ ще ви попитаме – за гражданите ли работите, или за партийните централи? Не подкрепяте бюджета, само защото кметът победи вашите кандидати на избори? Или защото ГЕРБ е най-голямата група? Ако ще работите на инат, заявете го ясно. Така обаче не оправдавате доверието на гражданите, а напротив – работите срещу тях. И вместо да помагате за развитието на Велико Търново, се опитвате да спъвате този процес. Хората ясно могат да видят до какво води подобно поведение – блокираният Столичен общински съвет е показателен пример.

Ние няма да допуснем това във Велико Търново, а Великотърновски общински съвет ще продължи да бъде еталон за стойност и качество в местната власт. Изкуството на политиката е да намираш общото между различията. И да имаш доблестта да подкрепяш всяко предложение, което е добро за хората. Ние неведнъж сме доказвали, че го правим.

Групата на ГЕРБ благодарим на всички колеги от останалите групи в Общинския съвет, които постъпиха разумно, подходиха надпартийно и дадоха своя вот ЗА гражданите на Старата столица и общината – ЗА Бюджет 2024! Най-важният стратегически документ Община Велико Търново бе приет. Вярваме в успешното му изпълнение!“

Доц. д-р Деян Хаджийски

Председател на групата на ГЕРБ във Великотърновски общински съвет


Ключови думи
Деян Хаджийски