Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Икономика

Министър Иванка Шалапатова във Велико Търново: МТСП планира кариерни форуми в чужбина за привличането на работници у нас

  27.02.2024 16:29
Министър Иванка Шалапатова във Велико Търново: МТСП планира кариерни форуми в чужбина за привличането на работници у нас

Няколко кариерни форума в чужбина предвижда да организира в рамките на годината Министерството на труда и социалната политика. Това обяви днес във Велико Търново ресорният министър Иванка Шалапатова, която бе гост на откриването на ремонтираното Детско отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Политиката ни е да насърчим обратната трудова мобилност, т. е. връщането на българите у нас, а защо не и привличането на чужденци към нашия трудов пазар, коментира Шалапатова. Тази политика е свързана с абсолютния приоритет на това правителство – демографската политика. Раждаемостта не е единственият начин за балансиране на демографския срив. Другият е връщането на българите в страната, смята Шалапатова.

Тя припомни, че работата си приключва работна група за подобярване на административния ред за чужденци, работещи в България, но гарантирайки им и защитата.

Така че наред със синята карта и с дигитализацията на този процуес, текат промени и в структурите на Външно министерство така, че от посолствата ни в чужбина да имаме „бърза писта“, когато хората имат интерес, каза Шалапатова.

До няколко седмици се очакваме кандидатурата Блгария към Европейската комисия за техническа помощ за демографската политика. Ако този проект успее, ще получим най-съвременната експертиза в тази политика от ЕК и в определени региони в страната ще пилотираме цялостно решение – заетост, достъп до качествена грижа за децата в ранна възраст, добро здравеопазване. Останалото – природа, качества на храната, прекрасни човешки отношения могат да бъдат намерени. За жалост демографската политика не е била водеща до този момент и не мога да предложа краткосрочни мерки. Това е политика, която, ако днес заложим по-добри условия на труд, качество на здравеопазването и качество на грижата за децата, ако инвестиране в компетенциите на хората, можем да успеем. В тази посока МТСП инвестира огромен ресурс – близо 1 млрд. лв. до 2026 г. ще бъдат инвестирани за повишаване на дигиталните умения на работната сила в България, както и ще бъдат финансирани редица обучения за квалификация и преквалификация. Бизнесът се нуждае от работна ръка, но и от компетентна работна ръка, категорична бе Иванка Шалапатова.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Иванка Шалапатова