Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Филмовата музика на Митко Щерев и хитовете на „Диана Експрес“ в новия концерт „Душа камбана“ на великотърновския театър

  27.02.2024 15:35
Филмовата музика на Митко Щерев и хитовете на „Диана Експрес“ в новия концерт „Душа камбана“ на великотърновския театър

Филмовата музика на Митко Щерев и златните хитове на „Диана Експрес“ ще поднесе на публиката екипът на  Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново в своя нов концерт „Душа камбана“. Обичаните мелодии и песни на поколения българи ще звучат в изпълнение на оркестъра на МДТ с диригент Георги Патриков. Заедно с тях на сцената ще излязат самият Митко Щерев и музикантите от легендарната група, начело с вокалиста Илия Ангелов.

Премиерата на концерта „Душа камбана“ с музиката на големия български композитор и „Диана Експрес“ е на 6 март от 19 часа в голяма зала на великотърновския театър. „Това е първият ни съвместен творчески проект с Митко Щерев и музикантите от групата. Надяваме се това да е поредният успешен концерт в репертоара на МДТ, с който отново да зарадваме нашите почитатели в цялата страна“, сподели диригентът Георги Патриков

Той обясни, че музикалната програма условно е разделена на две части. Първата включва емблематична филмова музика и други популярни мелодии, които ще звучат в оригинал на Митко Щерев. Саундтраковете към филмите „Адаптация”, „Осъдени души“ и „Скъпа моя, скъпи мой“ са оркестрирани и адаптирани за симфоничен оркестър и солистите на великотърновския театър от музиканта в МДТ Аспарух Бойлов. Те ще бъдат изпълнени от Миряна Калушкова, Никола Иванов, Кристина Стоименова и Цветелин Илчев.

Всички най-популярни песни на „Диана Експрес“ ще звучат във втората част на концерта. Заедно с оркестъра ще свирят Митко Щерев и музикантите Живко Топалов, Бисер Йосифов и Атанас Копчев. В изпълнение на вокалиста Илия Ангелов публиката ще се наслади на хитовете „Утре“, „Душа“, „Наследство“, „Усмивката“ и др.

Композиторът Митко Щерев е един от най-изявените български автори на популярна и филмова музика. Той е основател, ръководител, основен композитор и цялостен аранжор на рок група „Диана Експрес“, която тази година празнува половин век на сцената.

Музикалната му кариера започва в оркестъра на легендарния Емил Димитров. През 1974 г. създава „Диана Експрес“, като през следващите 10 години е свързан изцяло с нея. Автор е на редица шлагери на Лили Иванова, Емил Димитров, Васил Найденов, Маргарита Хранова и др. Негови песни са издавани на грамофонни плочи в Русия, Чехия, Германия, Франция, Холандия и Италия.

Митко Щерев е носител на наградата „Филмов композитор на столетието“ на Съюза на филмовите дейци в България. Автор е на музиката за филмите „Дубльорът“, „Осъдени души“, „По хълмовете на времето“, „Човек от народа“, „Адаптация“, „Комбина“, „La Donna E Mobile“, „Вик за помощ“,  „Скъпа моя, скъпи мой“ и др.

Премиерата на концерта „Душа камбана“ е на 6 март от 19 часа в голяма зала на МДТ. Билети се продават на касата на театъра         , онлайн на адрес https://teatarvtarnovo.com и в мрежата на Grabo.bg.


Ключови думи
Душа камбана