Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Ново световно признание за Национална секция на CIOFF® България

  27.02.2024 15:27
Ново световно признание за Национална секция на CIOFF® България

През изминалата седмица CIOFF® България за пореден път получи заслужено признание за дейността си. 

През 2010 г. CIOFF® България бе една от първите 36 неправителствени организации в света и първа в България, които получиха акредитация към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството.

Този статут беше обновен за нов 3-годишен период. Предложението за продължаване на статута на CIOFF® България беше разгледано и одобрено през проведената през декември 18 сесия на МПК на ЮНЕСКО в гр. Касане, Ботсвана, като официалното писмо беше получено на 23.02.2024г.

Едно от основните направления в дейността на ЮНЕСКО е културният сектор, който се занимава с признаване важността от цялото наследство, включително материалното и нематериалното, и подчертава значението на културното разнообразие за устойчивото развитие на човечеството. През 2003 г. ЮНЕСКО прие Конвенция за опазване на нематериалното културно наследство. Това нематериално културно наследство, предавано от поколение на поколение, се пресъздава постоянно от общностите и групите в зависимост от тяхната обкръжаваща среда, тяхното взаимодействие с природата и тяхната история и формира чувството им за самобитност и приемственост, като по този начин способства за насърчаване на уважението към културното многообразие и творчество на човечеството.

CIOFF® България чрез Международен фолклорен фестивал Велико Търново, който ще отбележи своето 26-то издание през месец юли 2024 г., представя на своята публика елементи от Представителния списък на ЮНЕСКО на шедьоврите на нематериалното културно наследство на човечеството, като Аржентинското танго, Мексиканските Мариячи, Турските Дервиши, Музиката на традиционната Маримба от Коста Рика, Танцът SAMAH от Индонезия, Традиционни танци от Южна Корея, Перу и много други.

Така ще бъде и това лято от 20-ти до 27-ми юли на сцената на Летен театър Велико Търново.


Ключови думи
Международен фолклорен фестивал