Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Темида

Над 100 студенти от специалност „Право“ ще проведат студентска практика в Районен съд – Велико Търново

  20.02.2024 11:31
Над 100 студенти от специалност „Право“ ще проведат студентска практика в Районен съд – Велико Търново

Над 100  студенти от специалност „Право“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ започнаха своята студентска практика в Съдебната палата във Велико Търново. 60 студенти от трети курс на специалността ще проведат стажа в Районен съд – Велико Търново, а 40 техни колеги от четвърти курс – в Окръжен съд – Велико Търново.

За периода на практиката си бъдещите юристи ще влизат в съдебни заседания по наказателни и граждански дела и ще обсъждат отделните правни казуси със съдии от съответните отделения, които могат да им възлагат задачи и да отговарят на техните въпроси. Студентите ще имат възможност и да се запознаят с работата в отделните служби в двете съдилища.

Бъдещите юристи бяха посрещнати от председателя от Окръжен съд – Велико Търново съдия Теодорина Димитрова и от председателя на Районен съд – Велико Търново съдия Младен Димитров. Съдия Димитрова пожела ползотворна работа на студентите и ги увери, че от своя страна съдът ще се постарае да създаде максимално благоприятни условия за провеждането на практиката. Съдия Димитров също пожела успех на стажантите, като ги призова да бъдат активни във времето, в което са в съда и да не се страхуват да задават въпроси, за да бъде практиката им максимално ползотворен в тяхната подготовка.

Практиката на студентите от специалност „Право“  се провежда по предварително изготвена програма, в съответствие на изискванията на чл. 10 от Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността и професионална квалификация „юрист“. Целта на стажовете е при изучаването на отделните правни дисциплини, студентите да могат паралелно с усвояването на правната теория да придобият знания относно прилагането на нормите от съответния отрасъл в практиката.


Ключови думи
Право ВТУ Теодорина Димитрова