Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Политика

Юристът и народен представител Людмила Илиева: Всеки може да е потенциална жертва на мрежата за рекет и влияние в съдебната система

  17.02.2024 10:26
Юристът и народен представител Людмила Илиева: Всеки може да е потенциална жертва на мрежата за рекет и влияние в съдебната система

Ако съдебна система – съд, прокуратура, следствие искат да се изчистят от гнилостта, която съществува там, то настоящата ситуация е едно много добро начало. Мрежата за влияние около убития Мартин Божанов-Нотариуса, която е създавана много упорито, целенасочено и много назад във времето, е инфилтрирана в системата и това ще бъде тест за самата нея.

Това каза в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия великотърновският народен представител, юрист и зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ Людмила Илиева. Тя е и член на новосъздадената парламентарна комисия, която трябва да разследва дейността на групата около Нотариуса. В четвъртък се проведе първото заседание на комисията, по време на което бяха изслушани разследващите журналисти от Антикорупционния фонд.

„В съдебната система има много почтени хора, които се гневят, както всички български граждани на това, което става“, категорична бе Людмила Илиева.

По думите ѝ парламентарната комисия трябва да изслуша всички лица, чиито имена биват споменавани под една или друга форма. „Но нека отчетем обстоятелството, че комисията, сама по себе си не би била ефективна, ако във всичко, което става ясно като информация в хода на нейната работа, не се включат МВР и прокуратурата“, подчерта юристът и народен представител.

По думите на Людмила Илиева, като всяка мрежа и тази около Нотариуса има нишка: „Когато захванеш нишката от единия край, стъпка по стъпка стигаш и до другия“.

В случая, според Илиева, е важен въпросът защо, след като е имало и официално подавани сигнали в прокуратурата, тя толкова време е бездействала.

„Трябва да се даде отговор – това умишлено стопиране ли е, кой го е разпоредил, кой се е ползвал от него“, заяви народният представител, като допълни: „Главният прокурор би трябвало да е особено активен в подкрепата за дейността на нашата комисия“.  

Нека прокурорите, които са получили или разполагат с някаква информация за структурирането на тази мрежа да се охрабрят и да бъдат активни, призова Людмила Илиева.

Няма анализ на дейността на закрития специализиран съд, който във времето се е доказал като политическа бухалка, посочи Илиева, като подчерта, че обществото не знае каква е съдбата на специалните разузнавателни средства, събирани там.  

Всеки може да бъде потенциална жертва на цялата тази мрежа за влияние и рекет – през полиция, съд, НАП, митници, ДАНС, посочи още народният представител.


Ключови думи
Людмила Илиева Горна Оряховица народен представител