Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ отличи най-добрите винари, а те споделиха виното си с гостите в Художествената галерия

  14.02.2024 20:09
Сдружение „ЗА Горна Оряховица“ отличи най-добрите винари, а те споделиха виното си с гостите в Художествената галерия

Горна Оряховица може да няма лозя, но има много добри винари. Дотолкова, че е трудно да се определи кой е най-добър. До този извод стигна журито, оценявало вината в първия конкурс, организиран от Сдружение „ЗА Горна Оряховица“. Затова и в категория „Червено вино“ трима споделиха първото място.

30 проби – 22 червено, 6 бяло и 1 розе, предложени от 23 участници, трябваше да оцени журито. Отговорната задача бе поверена на двама любители-сомелиери, но с много опит в правенето и дегустирането на вино – това са създателите на лясковския Клуб на виното Пламен Георгиев и Йордан Мухтанов. Заедно с тях работи и Даниел Спасов, който е сред учредителите на Сдружение „ЗА Горна Оряховица“. „Наистина опитахме вина от много висока класа, можете да се гордеете“, коментира Спасов.

Награждаването на победителите се превърна в първото публично събитие, организирано от младото сдружение, създадено в началото на декември миналата година. За този кратък период ентусиастите, обединени от идеята, че могат да активират горнооряховската общност за добри дела в полза на града им, организираха три кампании. Първата беше за децата на Горна Оряховица, чрез която се събраха средства за светлоотразителни знаци, които скоро ще бъдат поставени на пешеходни пътеки до училищата. След това започна кампанията „Бебетата на Горна Оряховица“, като всяко първо бебе на месеца, родено в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, ще получи фотосесия и ще намери място в календар за следващата година. Идеята е да се подкрепи Родилното отделение и да се върне престижа му отпреди години. По време на третата кампания за отличаване на най-добрите майстори винари бе обявена и следващата кауза – да се подкрепят шестима абитуриенти, завършващи горнооряховски училища. Всичко това бе разказано накратко от председателя на сдружението Марияна Дамянова, която този път беше в ролята на водещ.

Церемонията по награждаване на майсторите-винари събра в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ много хора, като всеки бе посрещнат с чаша вино и любовно късметче. Гласът на България Стелияна Христова Цвяткова накара всички да се чувстват празнично с няколко любими български класики. „Радвам се да участвам в подобни събития и да подкрепям каузи като вашата, каза Стелияна. За подкрепата си тя получи и сертификат за дарител от името на Сдружение „ЗА Горна Оряховица“.

Последва награждаването, след което отличените имаха възможност да организират дегустация на своите вина за всички гости. Така публиката успя лично да свери своя вкус с оценките на журито.

Но все пак кои са най-добрите?

Галин Личев е единственият, участвал в конкурса с розе. Тъй като пробата била само една, журито решило да я присъедини към белите вина. Но пък виното на Галин се оказало толкова добро, че печели първото място и при белите.

В категория „Бели вина“ третото място е за Венцислав Драганов, второто е за Милена Колева, а победител е Атанас Карамаринов.

Третото място за червено вино спечели Тихомир Иванов, втори стана Иван Стоев, а първото място поделиха трима – Анатоли Атанасов, Пламен Георгиев и Милена Колева, която се оказа най-награждаваната участничка в конкурса.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
конкурс за домашно вино Горна Оряховица сдружение