Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Преподавател във ВТУ представя 13-та самостоятелна изложба

  11.02.2024 09:14
Преподавател във ВТУ представя 13-та самостоятелна изложба

На изложба на границата между пластичното и изящното изкуство, между реалистичното и абстрактното, между рисунка и живопис кани екипът на галерия „Наратива“ във Велико Търново:

„След едномесечна пауза ви завръщаме обратно в нашето пространство, за да поемем към нови творчески пътешествия, по стъпките на различни творци, чиито творби отварят диалог в мислите и извикват пориви на въображението. И за да направим плавен преход от старата към новата година, изложбата е с име, навяващо обобщение и равносметка: „АТЕЛИЕТО ‘23”. Авторът ѝ е Галина Цветкова.

Въпреки известното съпротивление в ранните ѝ творчески години да се премести в старата столица, Галина стартира своя професионален път именно оттук. Завършва Живопис във Великотърновски университет и пак в него остава като преподавател по рисуване и в наши дни. Участвала е в десетки конкурси и пленери както от национално, така и от международно ниво и е печелила множество награди, а изложбата ѝ в Наратива този месец ще е нейната 13-та самостоятелна.

Галина е привлечена най-силно от създаването на портрети. Вътрешното свързване с модела е от съществено значение, за да може да изпълни с живот своите творби. Тя споделя, че именно междуличностната връзка е най-сложното и многопластовото от работата на художник-портретист. Дългият контакт очи в очи е интимен акт между творец и муза. За Галина е повече от необходимост, за да одухотвори всеки един портрет.

„АТЕЛИЕТО ‘23” е цикъл от портрети, чието име навява истории за пространство и в творческия му хаос изпъкват най-вече автентичните личности. Тяхната индивидуалност е претворена и остава да витае в ателието на Галина, а ако се осмелим да надникнем в нечий уловен от твореца поглед, ще усетим онази невероятна интимност и дълбоко свързване, което сякаш е създадено специално за всеки един от нас.

На границата между пластичното и изящното изкуство, между реалистичното и абстрактното, между рисунка и живопис, портретите на Галина от „АТЕЛИЕТО ‘23” носят частица от изключително силния ѝ младежки дух, с голяма дълбочина на въздействие. Творбите създават усещането за една особена живост, в която главните герои, поставени в центъра на платното, битуват във вечна младост, с огромен вътрешен заряд, който хипнотизира. Срещата с всеки един портрет може да бъде много лична, интимна, сякаш извиква и преповтаря като със заклинание моделът да застане от плът и кръв пред гледащия, но като излязъл от нежен сън.

Елате, за да бъдете пленени от живия поглед на портретите на Галина Цветкова. Очакваме ви на 14.02. от 18:00 часа“.

Галерията се намира на ул. „Стефан Стамболов“ 40 във Велико Търново./ сн. организатори


Ключови думи
Галерия Наратива Галина Цветкова