Понеделник, 29 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Национален проект за пренасянето на мощите на св. Иван Рилски тръгна от Велико Търново, откри го областният управител Ивайло Здравков

  08.02.2024 16:23
Национален проект за пренасянето на мощите на св. Иван Рилски тръгна от Велико Търново, откри го областният управител Ивайло Здравков

Областният управител Ивайло Здравков даде началото на националния проект „Светият път в картини“, който бе открит с концерт в читалище “Надежда” във Велико Търново. Организатор на инициативата е сдружение “Движение на просветителите”, а автори и ръководители са Стефан Стефанов и Мартин Карагеоргиев.

Целта е да се представят 24 пейзажа от забележителни места по пътя на пренасянето на мощите на българския светец Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител. Така ще се постави началото на изграждането на български духовен път, а петима художници - Ирина Стефанова, Ели Иванова, Николай Първанов, Мария Ковачева и Никола Анастасов, ще представят класическа живопис, графика, дигитални картини и иконопис от пътя на мощите на светеца.

В творческия екип са включени още ученик от художествена паралелка, студент по архитектура, завършили студенти по изобразително изкуство, реализирали вече своя творчески дебют с проект към Национален фонд „Култура“, автори и ръководители на проекти и програми на Национален фонд „Култура“.

Изборът на темата е вдъхновен от предстоящото честване през 2024 г. на 555 години от святото дело на пренасяне на мощите на св. Иван Рилски от Търновград до Рилския манастир.

“За мен е удоволствие и чест да присъствам на началото на националния проект „Светият път в картини“. Предварително се запознах с идеята и вярвам, че това е една дълбоко смислена, мотивираща и родолюбива инициатива. Тя обединява в себе си основни добродетели, към които се стремим да възпитаваме младите хора, а това в съвременния свят е истинско предизвикателство”, каза в приветствието си областният управител.

По думите на Ивайло Здравков в проекта си дават среща по иновативен начини хора от ученическата скамейка, до преподавателската банка и професионалната палитра и статив. Събрали са се да образоват и чрез знанието да развиват българските култура, изкуство и духовност. Да акцентират върху непреходните ценности, които са ни сформирали, запазили и развили като нация, която има своите национални герои, своята уникална история и памет за тях.

“Пътят, по който са пренесени мощите на най-почитания български светец Иван Рилски, е извор на вдъхновение. Но той е и знание за българската вяра, за патриотизма в най-чистия му вид без каквото и да е идеологическо бреме и спекулации. Затова пожелавам успех и на добър час”, каза още Ивайло Здравков.

Над 20 училища от градовете Велико Търново, Луковит, Никопол, Плевен, Враца, София и Рила са партньори по проекта.

Консултанти са историкът проф. Пламен Павлов и основателите на Пешеходния поклоннически поход „Светият път“ Паскал Пиперков и Евгени Коев.

В концерта, с който бе дадено началото на проекта, участваха ученици от ОУ “Вл. Комаров”, СУ “Ем. Станев”, СУ “В. Благоева”, ПГСАГ “А. Попов”, ОУ “Д. Благоев”, ОУ “П. Р. Славейков”, ОУ “П. Евтимий”, ПГ по моден дизайн във В. Търново и ОУ “Хр. Смирненски” в с. Самоводене.


Ключови думи
Ивайло Здравков св. Иван рилски мощи пренасяне