Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Горнооряховските строителни фирми да кандидатстват активно по обществените поръчки, които предстоят, призова кметът Рашков

  08.02.2024 12:42
Горнооряховските строителни фирми да кандидатстват активно по обществените поръчки, които предстоят, призова кметът Рашков

Горнооряховските строителни фирми да бъдат максимално активни и да участват в обществените поръчки, които предстоят във връзка с богатата инвестиционна програма на Община Горна Оряховица. За това призоваха кметът Николай Рашков и зам.-кметът по ТСУ инж. Анелия Христова при среща с представители на повече от 20 местни компании от бранша.  
При някои, за които самостоятелното явяване е трудно, от общинското ръководство препоръчаха да обединяват ресурсите си и да кандидатстват като сдружения.

Нашето желание е средствата, които сме защитили и ще се инвестират, да остават в Горна Оряховица. Искаме многото строителни обекти, които предстои да се открият през тази и следващите три години, да бъдат изпълнявани от местни компании, да се стимулира нашата икономика, категоричен беше кметът Рашков.
Основното, на което ще се държи, е качеството на строителните работи и влагането на качествени материали, подчерта той.
С административния си капацитет общината ще подпомага компаниите, чрез широко информиране за предстоящи процедури, а също с обучения и консултации по лични инвестиционни намерения.
Срещата с фирмите от строителния бранш се проведе по инициатива на зам.-кмета инж. Анелия Христова и на главния архитект Стефан Георгиев. В разговора участва и председателят на Общинския съвет Огнян Стоянов.
Инж. Христова представи детайлно инвестиционната програма за годината. Тя припомни, че с много усърдна работа и за много кратко време, екипът успя да създаде обширна програма, която намери и финансиране от държавния бюджет. За 2024 година община Горна Оряховица е една от малкото с 12 обекта, на обща стойност от около 30 милиона лева. Голяма част от тях са свързани с реконструкция на уличната мрежа, изграждане на подземната инфраструктура, в това число водоснабдяване.
Общината имаше техническа готовност основно за отсечки от четвъртокласни пътища. Става дума за третия етап на пътя до с. Стрелец, пътя м-у Стрелец и Паисий, двата участъка на четвъртокласния път за Русе, в посока Никюп и посока Крушето и Горски долен Тръмбеш - Върбица.
Вече има готовност да започне работа и по четирите градски улици - „Хр. Смирненски“, „Пирот“, „В. Априлов“ и „П. Цвикев“.
След среща с управителя на ВиК пък, местната власт има пълното съдействие за подмяна по неотложност на водопровода по тези улици, преди полагането на настилки.
Същевременно предстои проектиране на подземната инфраструктура на следващите улици, които са с осигурено финансиране от бюджета, като тази инвестиционна програма ще се изпълнява в следващите 3 години.
Предстои проектиране на цялата ул. „Антон Страшимиров“ и ул. „Македония“, в посока домостроителния комбинат.
Скоро започва възлагане на дейностите по саниране на 9-те одобрени блока. Предстоят и процедури за енергийната ефективност на сградата на читалище „Напредък“ и спортната зала.
В програмата за 2024 г. са предвидени също 1.5 млн. лв. инвестиции, които са свързани с по-малки обекти и основни ремонти на общински сгради.


Ключови думи
инж. Анелия Христова Николай Рашков строителни фирми