Сряда, 21 Фев 2024
            
Икономика

Земеделци блокираха пътя София – Варна при Шереметя

  06.02.2024 12:31
Земеделци блокираха пътя София – Варна при Шереметя

Земеделци в цялата страна изпълниха заканата си и днес затвориха възлови пътни отсечки. Така беше и на пътя София – Варна в с. Шереметя, който бе блокиран от земеделска техника. На място протестиращите палиха вълна и бали и изливаха мляко.

Земеделските производители протестират, тъй като структурите на организациите, членове на Българската аграрна камара (БАК) по места не приемат предложените от правителството мерки за подкрепа. Земеделците не са съгласни в сектор "Зърнопроизводство" с предложената от МС методика на подпомагане и според тях в нея липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години. Не се приема и предлаганата от изпълнителната власт сума от 150 млн. лв. за подкрепа на уязвимите сектори като тези на овощарството и зеленчукопроизводството, оранжерийното производство, лозарството, картофопроизводството, тютюнопроизводството, животновъдството и пчеларството.

Според БАК за тези сектори следва да се направят нови изчисления и анализи от страна на МЗХ, с които да се компенсират българските производители за загубите от войната в Украйна, високата себестойност на продукцията, неблагоприятните климатични и икономически условия, изискванията по линия на Зелената сделка, различните нива на подпомагане, загубата на пазари и затова настоява да се запазят нивата/ставките за подпомагане от 2023 г. по тази украинска помощ. Необходима е политическа воля за спешни законодателни инициативи с поемане на ангажименти за конкретни срокове, защото именно те водят до решаване на проблемите на земеделските производители в дългосрочен план, посочиха ден преди днешните ефективни протести от БАК.

Припомняме, че снощи със съвместно изявление излязоха земеделският министър Кирил Вътев, чиято оставка искат протестиращите, и министър-председателят Николай Денков.

По думите на Денков, подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Необяснимо е нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г., за се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа, посочи премиерът.

Министър-председателят беше категоричен, че правителството не може да подпомага  зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през изминалата година - нито с държавни, нито с европейски средства. „Това е против икономическата логика, против правилата за държавна помощ и би било в ущърб на останалите хора в страната“, каза той.

Премиерът акад. Денков посочи данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред печелившите сектори през последните няколко години. За 2018 г., 2019 г. и 2020 г. печалбата на зърнопроизводителите годишно е между 900 милиона лева и 1 милиард лева. За 2021 печалбите скачат до 2 милиарда, а през 2022 вече са декларирани близо 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е на загуба, предстои да стане ясно от финансовите отчети на производителите.

Министър-председателят припомни, че още от съставянето си кабинетът  обяви аграрния сектор за приоритетен. За 2023 г. земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. европейско финансиране и от националния бюджет по различни схеми и мерки. За второто шестмесечие на 2023 година са изплатени над 1,7 млрд. лева към стопаните, за да могат да работят нормално. Наред с това, за 2023 г. България е на второ място след Полша в целия Европейски съюз по размера на украинската помощ като държавна субсидия, с която се подпомага земеделският сектор.

Акад. Денков изтъкна и наследените от 30 години проблеми, които няма как бъдат решени само за няколко месеца. „В дискусия със земеделските производители набелязахме редица промени, които могат да се направят в законите и за които имаме пълно съгласие, че трябва да продължим да работим заедно“, добави министър-председателят. Премиерът акад. Денков изрази подкрепа и за исканията за облекчаване на екологичните ограничения. Тези искания вече се чуват и се подкрепят и от Европейската комисия, изтъкна акад. Денков.

„Няма никакви основания за тези протести“, заяви още министър-председателят. По думите му не е случайно това, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета. Премиерът акад. Денков изрази очакване диалогът със зърнопроизводителите да продължи и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия. „Всеки ден в протести забавя възможността да помогнем на тези производители, които наистина в момента са в нужда“, заяви в заключение министър-председателят. 

Комисията по земеделие в Народното събрание се събира днес на изнесено заседание в Министерството на земеделието, където ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор. Заседанието ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук страницата на Министерството на земеделието и храните. То е насрочено за 16.30 ч.


Ключови думи
протест земеделци
Последни
Седмицата
Анкета