Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Три млади египетски художнички представят съвместна изложба живопис във Велико Търново

  05.02.2024 13:46
Три млади египетски художнички представят съвместна изложба живопис във Велико Търново

Три млади египетски художнички представят своя съвместна изложба живопис във Велико Търново. Експозицията „Светът стене” - WORLD GROANS, ще бъде открита на 7 февруари от 15 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Шахенда Таалаб, Рехам Сакар и Рехам Ахмед са възпитанички на Helwan university в Кайро, Египет. Идеята да създадат тази изложба художничките осъществяват по време на своя престой като студенти по програма за академичен обмен „Еразъм“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

За Шахенда Таалаб, Рехам Сакарaq и Рехам Ахмед настоящата експозиция е възможност да представят своето творчество на колеги, приятели и граждани на Старата столица. Благодарение на изразните средства на живописта и графиката, художничките намират начин да споделят с публиката както впечатленията си от първия за тях престой в Европа, така и вълненията, които терзаят болезнено света, актуално разкъсан от жестоки военни конфликти.

Създадените специално за експозицията творби разкриват емоциите, гледните точки на младите авторки, като ни правят съпричастни на копнежа за мир на младия, изпълнен с надежда човек, посочва доц. д-р Анастасия Тонкова от Факултета по изобразително изкуство, която ще открие изложбата.

Корените са мястото, на което принадлежим, откъдето произхождаме, това е нашият дом, земя, достойнство и съдба. Наша мисия и чест е да се придържаме към корените си заради нас и заради нашето потомство.

Подбудени от това, което се случва сега в стенещия свят, ние изразяваме чувствата си чрез изкуството, пожелавайки световен мир, казват художничките.

Шахенда Таалаб следва изобразително изкуство във Факултет по изобразително изкуство Helwan University Кайро, Египет, където работи и като асистент преподавател в катедра "Стенопис". В момента завършва магистърската си степен посветена на съвременните стенописни техники и използването на оптичната илюзия.

Рехам Сакар е магистър във Факултета по приложни изкуства на Helwan University Кайро, Египет. Нейн фокус в творческата и изследователска работа е модния дизайн.

Рехам Ахмед завършва Факултета по приложни изкуства на Helwan University Кайро, Египет, като в момента е докторант и асистент-преподавател в същия факултет. Интересът й към приложно-декоративните изкуства мотивира изследователската й работа в тема, свързана с character design/дизайн на персонажи.


Ключови думи
Светът стене