Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика Общество

Местни строителни фирми внасят работници от Узбекистан и съседните републики

  03.02.2024 10:55
Местни строителни фирми внасят работници от Узбекистан и съседните републики

България вече внася работници не само за туристическия бранш. Все повече бизнеси се ориентират към внос на работна ръка, а от фирмите в нашия регион първи бяха принудени да го направят строителите.

Благодарение на чуждестранни работници потръгна ремонтът на ГУМ в Горна Оряховица и той вече е пред завършване. Все повече вносни труженици ще се появяват и по други обекти.

Нищо вярно няма, че търсим евтина работна ръка и затова гледаме към азиатските държави. Чуждите работници ни излизат по-скъпо, дори и да идват от страни с нисък стандарт и да имат неголеми претенции. Законът не позволява да им се плаща по-малко, отколкото на българите, освен това трябва им се осигурят подходящи условия и жилище. Та никак не излиза по-евтино, а в същото време е сложна процедура. Но нямаме избор. Ако искаме да работим, трябва да намерим хора. От година на година става все по-трудно с работната ръка и сме принудени да я внасяме, обясняват от местна фирма, която скоро ще се сдобие с попълнение от Узбекистан.

Бившите съветски републики са най-предпочитани в момента при търсене на чужда работна сила. Има вече много установени канали и много агенции, които посредничат и привличат работници от Грузия, Киргизстан, Узбекистан, Молдова.

Процедурите за внасяне на работници все още са тромави и тежки и работодателите постоянно настояват те да бъдат облекчени. Целият процес може да отнеме седмици и месеци. Бизнесът дава пример с Румъния, където правилата са доста по-гъвкави и облекчени и съответно чуждите работници са много повече.

Работещите в България чужденци са все още малко. Но очевидно търсенето расте. Рекламите на агенции, посредничещи за намиране на работници от чужбина за български предприятия се конкурират по брой с тези, които уреждат българи за работа в други страни.

Ние не ползваме агенция, а лични контакти. Но това определено е труден процес. Ако не бяхме принудени, нямаше и да си помислим за толкова главоболия. И дори не знаем дали хората, които ще дойдат, ще са добри работници. Това е малко като да си купуваш дреха по интернет. Дано колегите, които споделят, че са доволни, се окажат прави, споделят от фирмата, решила да пробва с азиатски работници.


Ключови думи
строители Узбекистан