Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Апетитни награди мотивираха участниците в надпреварата за Купа „Ивановден” в Горна Оряховица

  30.01.2024 15:19
Апетитни награди мотивираха участниците в надпреварата за Купа „Ивановден” в Горна Оряховица

Превърналата се в традиция Купа „Ивановден“ по ориентиране се проведе през изминалата неделя в местността около Камъка и в парк Детски кът в гр. Горна Оряховица. Събитието трябваше да се проведе на Ивановден по стар стил, но беше отложено с една седмица, заради метеорологичните условия, така че участниците да могат да използват пълноценно надпреварата за начало на състезателната година.

Купа „Ивановден“ традиционно вече е първото състезание за годината от календара на Българска Федерация по Ориентиране и привлича участници от цялата страна, въпреки че по-голямата част са състезатели на двата търновски клуба – СК „Браун тим“ и СКО „Трапезица 1954“. Наградите за най-бързите пък отново бяха пълни касетки с плодове и зеленчуци, както и предметни награди от партньорите на събитието.

„Отделих доста време при изработката на маршрутите, за да може всички участници да получат един много добър продукт – трудни както технически, така и физически – състезателите трябваше да се адаптират много умело според предизвикателствата, които варираха постоянно. Надявам се, че участието им е било полезно за тяхното развитие като ориентировачи и са се забавлявали – това е основната цел на проявата.“, сподели Иван Сираков, който е национален състезател и един от организаторите.

Състезатели на СК „Браун тим“ спечелиха 5 от 6 първи места! Последното първо място беше за другия търновски клуб – СКО „Трапезица 1954“.

Кристина Иванова, която е национален състезател, треньорка в отбора и редовен докторант към катедра ТМФВ във Великотърновския университет отново беше най-бързата жена по най-трудния маршрут. Тя остави зад себе си съотборничката и в Браун тим – Валерия Димитрова и Яна Петрова от СКО „Трапезица 1954“.

При мъжете в най-трудния маршрут победител стана треньорът на СКО „Трапезица 1954“ – Валентин Шишков, който остави на 20 секунди след себе си председателят на Браун тим – Николай Димитров. На трета позиция се нареди друг национален състезател – Ивайло Каменаров от Компас-крос Русе.

В средния маршрут победители станаха представителите на СК „Браун тим“ – Мира Стаматова и Мартин Минчев. Техни подгласници станаха Михаела Йорданова (Браун тим) и Богдана Богдана Йорданова (Вариант 5 Търговище) при жените и Стоян Дачев (Узана Габрово) и Даниел Христов (Бегун Варна) при мъжете.

В най-късия и лесен маршрут за втора поредна година победител е Боян Чешмичков, СК „Браун тим“ В. Търново, при жените с победата се поздрави неговата съотборничка Боряна Пенчева, дъщеря на дългогодишния треньор и деятел в СК „Браун тим“ Калин Пенчев. Техни подгласници са Лъчезар Станимиров (Вариант 5 Търговище) и Здравко Карабенчев (Компас крос Русе) при мъжете и Йоана Велинова (Браун тим) и Марина Димитрова (Чумерна Елена) при жените.

Проявата се организира от Иван Сираков и Иван Димитров, със съдействието на техните клубове, спонсори, партньори и не на последно място Община Горна Оряховица и Българска Федерация Ориентиране.

Видео: https://www.facebook.com/sirakov.page/videos/895447148942850/

 


Ключови думи
Иван Сираков ориентиране Горна Оряховица