Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Култура

Над 120 големи регионални, национални и международни събития включва Културният календар на Горна Оряховица за 2024 г.

  27.01.2024 08:07
Над 120 големи регионални, национални и международни събития включва Културният календар на Горна Оряховица за 2024 г.

Културният календар за 2024 г. бе одобрен от Общинския съвет в Горна Оряховица, а предстои на следващо заседание програмата да бъде обезпечена и със съответния ресурс в общинския бюджет. Над 120 големи регионални, национални и международни събития са включени в плана за годината, а в проекта за бюджет са предвидени 300 000 лева за култура.

Запазваме всички добри традиции и ще се опитаме да надградим с нови неща. Основната ни цел през годината ще бъде не просто да предлагаме забавления, а да приобщаваме към участие в нашите събития възможно повече хора, особено деца, обобщава зам. кметът Петя Иванова. И дава пример с идеята как може пешеходната зона в центъра да се превърне в творческа зона в празничните дни на Горна Оряховица. Могат да се реализират своеобразни ателиета на открито, в които художниците от ГоАрт ще рисуват заедно с горнооряховските деца, школи като тая на Аделина Колева също могат да включат желаещи да експериментират с музикалните си способности.

Културният календар запазва всички характерни за Горна Оряховица празници и фестивали, като ще бъде направен опит за осъвременяване и доближаване до европейските образци. Това се отнася и до новия Фестивал на горнооряховското гърне, който са планира не само като готвене и ядене на фона на музика, но и като урок по история, традиции и културни ценности.

Между другото, заедно с Историческия музей, се планира да се направят табла, разказващи историята на Горна Оряховица, които да се разположат на различни места в града.

Най-общо културният календар тази година ще бъде посветен на близо 35 кръгли годишнини и юбилеи на личности, образователни и културни институции в Горна Оряховица. Най-много са годишнините на читалищата и свързаните с тях дейности, като се започне със 155 години на НЧ „Напредък 1869“, също толкова на Библиотеката, 130 години на хор „Славянско единство“ и т.нат. 160 години ще празнува Горна Оряховица като околийски център, навършват се 145 години от откриването на първата поща в града и 125 г. от откриването на ЖП гарата. Долна Оряховица пък ще празнува 50 години като град и още много събития трябва да се отбележат през годината.

Тази година в пет от събитията, организирани в Общината, се очаква и международно участие. Първото е в началото на март, когато в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ ще се представи изложба „20 години Международен конкурс за екслибрис“. Следва XXIII издание на Международния пленер по живописатира, който се провежда традиционно в дните около празника на града. Международен става един от най-вкусните празници в общината – този на дрипавата баница във Върбица. Тази година е на 11 май. Отново през май е Международният конкурс „Нова музика“, а през юни е Международният фолклорен фестивал „Раховче“.

Празникът на Горна Оряховица тази година ще прелее веднага в Празника на суджука, така че ще има цяла седмица с много музикални и всякакъв още вид артистични и кулинарни прояви. На практика програмата е почти готова и преговорите с гостуващите изпълнители са на финал. Ще има голяма изненада и горнооряховчани ще видят на живо един любим бенд.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Петя Иванова
Последни
Седмицата
Анкета