Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Главният секретар на МВР и заместникът му присъстваха на годишния анализ на Областната дирекция на МВР – Велико Търново

  26.01.2024 16:08
Главният секретар на МВР и заместникът му присъстваха на годишния анализ на Областната дирекция на МВР – Велико Търново

Много добро ниво на институционално взаимодействие с държавното обвинение, партньорството с гражданите, с неправителствения сектор – всичко това дава основание за отчитане на много добри резултати по всички направления на дейност, касаещи противодействие на престъпността.

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, който днес бе във Велико Търново за годишния отчет-анализ за дейността на Областната дирекция на МВР през 2023 г.

Областната дирекция нямат неразкрити тежки престъпления, отбелязва се спад в регистрираните такива. Завишени са показателите по противодействие на престъпленията против собствеността, опасните престъпления. Леко завишение бележат деянията, извършени в условията на домашно насилие – в това отношение областта не прави изключение от националния аспект. Това е направление,  по което трябва да работи и полицията, и цялото общество, коментира главният секретар на МВР.
Той очерта и акцентите в работата на областната дирекция през настоящата година. На първо място посочи обучението на състава и повишаване на професионалната подготовка.

Ние сме публична институция, работим с граждани и трябва да си признаем необходимостта от оптимизиране на професионалната подготовка на всяка цена.

На второ място главният секретар изведе непрекъснатата работа по пътна безопасност и предотвратяването на тежките катастрофи с ранени и убити, както и противодействието на наркоразпространението сред младите и около учебните заведения.  Главен комисар Коцев даде висока оценка на провежданата превенция и то на територията на цялата област – изградена традиция съвместно с местните структури в посока срещи и разяснителни кампании в учебните заведени и детските градини. 
В рамките на годишния анализ директорът на областната дирекция старши комисар Димитър Машов посочи, че няма нито един сигнал за домашно насилие, на който да не е реагирано незабавно и адекватно.

През изминалата година на територията на ОДМВР – В. Търново са издадени 264 заповеди за защита от домашно насилие, от които 102 постоянни и 162 незабавни. Пострадали са 229 жени, 21 мъже и 61 деца. Като извършители са установени  257 мъже и 7 жени.
Гости на годишния анализ бяха още заместник областният управител, кметът на В. Търново, окръжният  прокурор, представители на Апелативна и Районна прокуратура, както и дългогодишният приятел и съмишленик на областната дирекция Благовеста Факирова.


Ключови думи
Живко Коцев
Последни
Седмицата
Анкета