Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Арт инсталацията „Ego Sum Tu“ бе открита във фоайето на Община Велико Търново

  22.01.2024 15:20
Арт инсталацията „Ego Sum Tu“ бе открита във фоайето на Община Велико Търново

Арт инсталация, дело на партньорски проект между Община Велико Търново и Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, е поставена във фоайето на сградата на кметството. Творбата бе открита днес от заместник-кмета по хуманитарни дейности Нейко Генчев и авторите Екатерина Иванова и Илина Пенева.

Инсталацията е част от кураторския проект “Viral" на Илина Пенева, а в стъклен аквариум е поставено авторското присъствие на Екатерина Иванова, изразяващо се в автопортрет. Върху стъклото са изписани различните по своя характер човешки емоции, чувства, възприятия, ценности, проявленията на човешките отношения и др.

„Проектът е интересен, защото по един задълбочен, нов начин изследва връзката между човека и обществото“, посочи заместник-кметът Нейко Генчев. По думите му, творбата прави и паралел между науката и изкуството, затова си заслужава да се види от повече хора.

Илина Пенева обясни, че проектът “Viral“ е стартирал в рамките на фестивала „48 часа Варуша юг“. Оттогава всеки месец по него работи различен артист, който представя индивидуалния си светоглед и представи за чувства, ценности, емоции.

Екатерина Иванова е художник и преподавател във Факултета по изобразително изкуство. Съчетанието на автопортрета й „Ego Sum Tu“ – „Аз съм ти“ от латински, е авторското присъствие на Екатерина Иванова с кураторския проект, посветено на актуалната тема за свързването между хората чрез емоциите. Тя благодари на Община Велико Търново, кмета Даниел Панов и дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ за партньорството и посочи, че именно сградата на Общината е мястото, превърнало се в пресечна точка между хората в обществото.


Ключови думи
„Ego Sum Tu“
Последни
Седмицата
Анкета